Bedragare lurar äldre – med blombuketter

Polisen i Alingsås har under hösten haft stora problem med ligor som försöker lura äldre på pengar. Senaste knepet äldre har utsatt för "bukettricket". – De som gör det här är väldigt uppfinnelserika, men det är både fegt och fult, säger kommunpolisen Lotta Jofjord.

ANNONS
|

Bedragarna som ger sig på äldre tycks inte få slut på idéer. I Alingsås kommun har polisen under hösten tidigare varnat för falska hantverkare som knackat på hos pensionärer i 80-90 årsåldern. Vid besöken har de äldre skrämts upp omatt deras tak är i akut behov av renovering. Bedragarna har därefter fått dem till att i förskott betala för arbeten som sedan aldrig har utförts.

I samband med besöken har flera äldre också bestulits i sina hem. Vid ett tillfälle blev bland annat en äldre person bestulen på en värdefull myntsamling.

LÄS OCKSÅ:Fuskbyggarna lurade Mats mamma på över 100 000

ANNONS

Lurar sig in med hjälp av blommor

De senaste veckorna har polisen fått in nya larm om hur äldre luras på sina pengar.

– Det handlar om människor som knackar på vid deras bostäderoch sträcker över blommor och sedan tar sig in i deras hem. Väl inne i hemmen pressar de sedan de äldre till att betala för några rosor eller liknande, säger Lotta Jofjord som arbetar som kommunpolis i Alingsås.

Hon berättar att bukettpersonernaofta säger att pengarna ska gå till en föreningen eller liknande.

– Vi har fall där någon äldre hargett dem en hundralapp men då har persoerna hävdat att grannen gav 500 kronor. De spelar på människors samveten, säger Jofjord.

De misstänkta blomsterbedragarnahar under oktober knackat på hos flera äldre i både Floda och Sollebrunn i Alingsås kommun. Någon exaktsiffra på hur många äldre som har sökts upp av personerna har inte polisen i nuläget.

– Senaste samtalet vi har fått om det här kom in den 13 oktober. Vi har inga anmälningar bara upplysningar. Det är inte olagligt att sälja blommor, men de äldre känner sig ofta pressade och vi vet inte heller om det finns andra syften med besöken. När de äldre hämtar sina plånböcker får ju de här personerna vetskap om var de förvaras och vi vet inte heller om personernarekognoserar för framtida brott, säger Lotta Jofjord.

ANNONS

Polisen: "Öppna inte"

Polisen uppmaning till äldre är därför att inte öppna för okända, även om det alltid är trevligt att få blommor.

– Får man sådana här besök vill vi också att man tar kontakt och berättar om det här för polisen. Vi misstänker att det finns ett mörkertal och att fler personer än vad vi har fått kännedom har fått de här besöken, säger Lotta Jofjord.

Enligt Jofjord är faran för de falska hantverkarna inte heller över i området. Senaste samtalet polisen fick om bedragarna kom in i måndags, den gången från en person i Lerums kommun.

ANNONS