Barnmorskornas stress kvar

ANNONS
|

–Det påverkar all personal som är här. Barnmorskor, läkare och undersköterskor. Det blir som en inre etisk konflikt, att man inte alltid kan göra det man skulle vilja göra för att mamman ska bli trygg, säger Annika Anvén.

Hon har arbetat som barnmorska vid Mölndals sjukhus i sju och ett halvt år och tycker att det är skillnad på hur det var då och hur det är nu. Förr var det intensivt i perioder, men det fanns också lugna perioder. Nu är det ett mer konstant tryck.

I februari skrev GP om den slitsamma arbetsmiljön på förlossningskliniken vid Östra sjukhuset. Då beskrev barnmorskor hur de sprang mellan flera födande kvinnor samtidigt, arbetade dubbelpass nästan varje dag och hade ständiga överbeläggningar. En undersköterska beskrev det som Titanic, kvinnor och barn räddades men barnmorskorna själva fick inte plats i båtarna.

ANNONS

–Grundproblemet kvarstår ju, det är inte tu tal om något annat. Man har hela tiden prioriterat ekonomi före medicinsk säkerhet, även om man hela tiden pratar om att medicinsk säkerhet är uppnådd. Det har varit väldigt tufft i många år och nu har man nått gränsen för vad vi tål, säger Rosa Sädås, barnmorska vid Östra sjukhuset.

Hon är också styrelseledamot i Barnmorskesällskapet, som driver frågan om att en födande kvinna alltid ska ha en barnmorska hos sig under hela den aktiva fasen av förlossningen.

–Det har vi absolut inte hunnit de sista åren. Det är ofta två eller tre kvinnor i aktivt förlossningsarbete och det är förskräckligt att springa emellan. Det kan man säga är en nationell strävan, att få en förlossningsvård där vi kan vara hos kvinnan, säger Rosa Sädås.

Jimmy Kero, chef för barn- och kvinnosjukvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att det säkert kan vara så att barnmorskorna får springa mellan patienterna när det är som allra störst tryck.

–Men man måste tänka på att vi har ett team, det är fler än barnmorskor som jobbar, som läkare och undersköterskor. Det ska alltid finnas någon närvarande, säger han.

Hittills har belastningen under sommaren varit lägre än väntat. I juni räknade man med cirka 900 förlossningar, men hittills är siffran bara runt 800.

ANNONS

Ett välkommet avbrott i stressen, även om barnmorskorna fortfarande känner att bemanningen är låg i förhållande till antalet födande kvinnor.

–I början på sommaren så vet jag att det var rätt bekymmersamt. Många barnmorskor var oroliga för att man inte löst vikarier ordentligt. Men allt eftersom tiden gått har man lyckats lösa luckorna. Folk tar extra pass och dubbelpass. Det är egenvalt, jag har inte hört att man beordrat någon, säger Rosa Sädås.

– Men i dag fick jag besked om att man ska stänga amningsavdelningen för att täppa till luckor. Det känns som ett bakslag.

Även om sommaren blivit lugnare än väntat tär stressen på barnmorskorna. Annika Anvén beskriver det som att det är först efter jobbet som tröttheten kommer. Mycket av fritiden går till att återhämta sig från arbetsdagen.

–Jobbet är roligt, men det finns en tanke om ”hur länge orkar jag det här?” Det tror jag många tänker på. Det är synd, för det är ett arbete som man tycker om och som inspirerar, säger hon. Jag hoppas att det blir en förändring.

ANNONS