Barnen trivs med de äldre på Solbacken

Det skiljer 90 år mellan Sture Larsson och det yngsta barnet. Efter lokalbrist ligger förskolan vägg i vägg med äldreboendet – vilket har lett till en rejäl vänskap över generationsgränserna.

ANNONS
|

På förskolan Bikupan går i dag elva barn i åldrarna ett till tre år.I korridoren springer några av barnen och skrattar glatt samtidigt som Asta Gunnarsson, 86, tar sig fram med ett av barnen hållandes i handen.

– Det här är en win win situation för alla, säger förskolepedagogen Lotta Svedberg.

Klockan är strax efter klockan tio på förmiddagen och barnen har precis varit ute och sandbakat kakor i sandlådan. Genom en grind till gården kommer Sture Larsson in till förskolan där barnen leker.

– Jag fyllde 90 år för en månad sen, och det är härligt att komma på besök hit då och då.

ANNONS

Ett av barnen får hjälp upp i Stures famn, som har vant sig vid de äldres närvaro.

– För en tid sedan hade vi musikunderhållning för oss äldre, och barnen kom och tittade. Det slutade med att alla tittade på barnen till slut, säger en leende Sture.

Planer på kaffekalas

De senaste åren har många barn fötts i Länghem. När en ny avdelning till förskolan Bikupan försenades fick man tillfälligt flytta in på trygghetsboendet – tillsammans med den något äldre generationen, vilket Borås Tidning först skrev om.

– Solbacken hade lokaler över och var villig att hyra ut platser till oss, säger förskolechefen Ulla Andersson.

Ska ni göra något mer konkret i framtiden än att dela lokaler?

– Nästa vecka ska vi ha ett kaffekalas och tacka alla för det vänliga bemötandet vi fått. Vem vet, kanske i framtiden kan de äldre ha sagostund för barnen också, säger hon.

Leif Enoksson är fastighetsskötare på Solbacken.

– Det gick smidigt att anpassa lokalerna här för förskolan. Och resultatet har blivit väldigt bra, säger han.

Sedan augusti i år har förskolan haft sin verksamhet på Solbacken.

För Asta Gunnarsson är hennes nya grannar ett välkommet tillskott i vardagen.

– Det är jujättebra och härligt med liv och rörelse här. Men samarbetet är ganska nystartat, vi får se vad som händer i framtiden, säger hon och skrattar.

ANNONS

"Uppskattat av samtliga"

Lokallösningen är ingen permanent sådan, men förskolepedagogen Johanna Evaldssontycker att de två verksamheterna har blandat sig väl.

– Det är uppskattat av både oss och de äldre, vi är väldigt nöjda med hur bra vardagen fungerar här.

Och förskolechefen Ulla Andersson håller med.

–Möten mellan generationer på detta sätt är alltid bra. Många små barn har kanske inte kontakt med människor i åldersspannet 75-100 år. Det ger även de gamla en positiv kick. Ibland nöjer sig de med att bara titta på de yngre.

ANNONS