En klätterspindel liknande den här från det danska företaget Monstrum kan barn i Floda se fram emot.
En klätterspindel liknande den här från det danska företaget Monstrum kan barn i Floda se fram emot.

Barnen röstade på spindelskog vid sjön

ANNONS
|

– Det är en stor svart spindel som man kan klättra på, säger Hanna Pettersson.

Hon är elev på Centralskolan som var en av alla skolor i Floda där eleverna för två veckor sedan fick rösta om tre förslag som konsultbyrån Tyréns tagit fram.

Hon och de andra eleverna som GP träffar saknar bra lekplatser i Floda.

– Det finns bara gungor och rutschkanor och nu ska de bygga hus på vår skolgård, säger Hanna.

Med stor entusiasm beskriver de den kommande aktivitetsparken med bland annat lysande klätternät och en reppyramid. Men Samuel Thorell är lite skeptisk.

– Jag tror inte det blir som de säger. Det kommer bli sämre.

ANNONS

Han och de andra eleverna undrar också över placeringen eftersom marken lutar och konstaterar att barn inte kommer att få vara där ensamma eftersom den ligger precis vid sjön.

Kommunen har länge tittat på en lämplig plats för en aktivitetspark i Floda. Först var tanken ett aktivitetshus, men den idén skrotades och istället landade förslaget i en lekplats. I en workshop med vuxna invånare före sommaren efterfrågades också ett rum i naturen där olika åldrar kan mötas.

Lars Palmeby är planarkitekt i Lerums kommun:

– Det här är en väldigt vacker plats, nära centrum och som många passerar. Konsultbyrån Tyréns som var med då hade även en workshop med barn i höst och då var det mycket klättring, belysning och nät som efterfrågades. Det skulle vara fint och se spännande ut.

Planen är att Spindelskogen ska kunna börja byggas till sommaren och vara klar i höst. Hela projektet kring aktivitetsparken, med medborgardialog och workshops, har en budget på fyra miljoner kronor.

– Det jag tycker är bäst med det här projektet är att de som ska använda den – barnen – har fått vara med och tycka. Det är en lektion i demokrati och de ser att de kan påverka, säger Lars Palmeby.

ANNONS

Läraren Martin Edvardsson tror att Spindelskogen kommer att användas flitigt av Centralskolan, som ligger ett stenkast i från. Inte minst med tanke på att tidigare utlovade satsningar på skolgården inte blir av och att delar av den om några år kommer att bebyggas.

– Jag tror att vi kommer att ha mycket planerad verksamhet där. Jag tror att den kan vara bra för samarbetsövningar.

Spindelskogen

Lerums kommun har avsatt fyra miljoner kronor till en aktivitetspark.

1 130 elever har fått rösta på tre olika förslag ritade av konsultbyrån Tyréns.

Spindelskogen vann med 75 procent av rösterna.

Spindelskogen beskrivs som en mystisk och spännande plats där ett barn förvandlas till en liten varelse i den stora skogen. Barnen uppmanas se upp för småkryp och osynliga trådar.

ANNONS