Badhus stoppar surfande

Vilanbadet i Skara stänger ner wifin. Föräldrar glor mer i mobilen än på barnen.

ANNONS
|

Vilanbadet i Skara införde gratis wifi våren 2015 för att visa att man var moderna. Ett beslut som man snabbt märkte fick helt fel effekt, skriver Skaraborgs länstidning.

— Allt fler valde ju då att ta med sig mobilerna in i själva badhuset. Det vi framförallt reagerade på var att det togs mycket bilder, förklarar fritidschefen Camilla Andersson.

Enligt badhuset policy är det inte tillåtet.

Svenska livräddningssällskapet vill se att fler badhus inför totalt skärmförbud i badhusen, efter att föräldrar tappar fokus på barnen när de sitter och surfar.

ANNONS

Badhus i Olofström, Umeå och Lund har redan infört skärmförbud.

- Vi har ännu inte gått så långt, men vi får ta oss en funderare, säger Camilla Andersson och tillägger att det inte alls är otänkbart.

I Göteborg finns det inget skärmförbud, men sedan länge råder det fotoförbud i samtliga kommunala badhus.

- Det innebär att man inte kan ha med sig iphones, ipads med kameror in i simhallarna. Det är tillåtet att ha dem i väskan eller fickan men det är inte att ha dem uppe, säger Anette Wirsin, på idrotts- och föreningsförvaltningen.

- Fotoförbudet finns till av två skäl. Det ena är att en del människor inte vill bli fotograferade i den miljön, det andra är att det finns en säkerhetsrisk om man fokuserar mer på mobilen än vad som sker med barnen i badet, säger hon.

Nu får i och för sig barn under 12 år inte komma in på badhusen i Göteborg utan att ha en fullbetalande vuxen i sällskap.

Totalförbud mot mobiler i badhusen kan bli svårt konstaterar Anette Fredriksson, säkerhetsansvarig på Valhallabadet.

- Många av barnen har sina träningsscheman i sina mobiler, säger hon.

ANNONS

- Det är svårt med mobilerna, eftersom de har blivit som en förlängd arm. Men det råder fotoförbud i badhuset, både i simhallen och i omklädningsrummen. Men alla har inte sett förbudsskyltarna eller tänker inte på det och plockar upp mobilerna ändå, men då säger vår personal till. Det händer ganska ofta, säger Anette Fredriksson.

ANNONS