Axels val räddade fem liv

14-årige Axel Tidblom blev påkörd av en bil när han var ute och cyklade. Hans mamma kallar honom för en ängel och en hjälte. – Axel var en tänkare. Det känns fint att veta att en liten tjej som annars kanske inte hade klarat sig nu springer runt med Axels hjärta, säger hans mamma Malin Tidblom.

ANNONS
|

Den 21 mars i år blev Axel Tidblom påkörd av en bil när han var ute och cyklade i hemstaden Lidköping.

Axel förlorade medvetandet direkt och dagen efter olyckan dödförklarades han på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

När Axel låg på sjukhuset kom frågan om organdonation upp. En fråga som Axel redan hade diskuterat med sina föräldrar.

– Axel berättade bara några veckor innan olyckan att han ville donera sina organ. Det gjorde vårt beslut enklare. Hade han inte gjort det hade jag nog inte gått med på det, säger hans mamma Malin.

En tänkare

ANNONS

Hon berättar att Axel, som kort efter olyckan skulle fylla 15 år, redan för ett par år sedan hade börjat prata om frågan efter att ämnet hade tagits upp i skolan.

– Axel var en tänkare. Tiden efter att han gick bort har varit hemsk och det är fortfarande hemskt, men det känns bra att han har räddat livet på fem personer. Det känns fint att veta att en liten tjej som annars kanske inte hade klarat sig nu springer runt med Axels hjärta. Utan Axels beslut hade kanske en annan familj också behövt genomgå det vi gör nu, säger Malin Tidblom.

Efter att Axel gick bort tog hon kontakt med organisationen MOD (Mer organdonation) för att berätta om Axels beslut.Organisationenarbetar för att människorinte ska behöva döi väntan på att få organ och de bad Malinatt berätta om mer om Axel.

Malins hjärtgripande text publicerades på Facebook och den har sedan dess lästs av nära en miljon svenskar.

– Jag hade ingen tanke på att det skulle bli så uppmärksammat. Det händer bilolyckor hela tiden om det är nog många som inte har pratat om organdonation. Man tänker ju inte på att något sådant här kan hända. Hade Axel inte tagit ställninghade jag nog inte velat att man skulle skära i honom. Det är nog många som tänker så, men för oss var det väldigt skönt att veta vad Axel ville, säger Malin.

ANNONS

Tröst att prata

Tiden efter Axels död berättar hon att många människor har undvikit att hälsa på eller prata med familjen. Malin,som även har berättat om Axels historia för Expressen,sägeratt familjen får tröst av att prata. Hon hoppas också att Axels val kan leda till att fler människor tar samma beslut som hennes son.

– Axel är vår hjälte och att prata om honom och hans beslut är en del av vårt sorgearbete. Vissa dagar är man väldigt ledsen och andra dagar är man starkare, men vi pratar gärna om Axel, säger hans mamma Malin Tidblom.

Axel lever nu kvar i familjens minnen och är hela tiden närvarande i derasavardag. Hans organ finns också hos för familjen Tidblom fem helt främmande människor. Avsjukhuspersonalen har Malin fått reda påatt en flicka har fått hennes sonshjärta.

– Vi har ingen aning om vilka de är. Skulle det vara så att någon av dem på något sätt skulle vilja prata med oss hade jag inte haft något emot det, men det är inget som jag går runt och tänker på, säger Malin Tidblom.

ANNONS