Axel, 14, blev ihjälkörd – föraren frias från ansvar

Axel Tidblom, 14, berättade för sina föräldrar att han ville donera sina organ om han dog. Bara veckor senare blev han påkörd – han överlevde inte. Föräldrarna följde sonens vilja och beslutet räddade livet på fem personer. Nu har den man som satt bakom ratten när Axel blev ihjälkörd friats. – Man får kanske acceptera det som det är. I vilket fall så kommer inte Axel tillbaka, säger Fredrik Tidblom.

ANNONS
|

14-åriga Axel Tidblom skulle bara cykla hem till en kompis. Efter en skogsstig skulle han korsa Wennerbergsvägen i Lidköping för att komma till cykelbanan. Då blev han påkörd av en bil. Axel förlorade medvetandet och fördes till sjukhus.

Dagen efter dödförklarades han. Då fick föräldrarna frågan – skulle sonens organ doneras? Deras beslut blev lättare att fatta då Axel innan sin död berättat om sina tankar kring just donation.

– Axel berättade bara några veckor innan olyckan att han ville donera sina organ. Det gjorde vårt beslut enklare. Hade han inte gjort det hade jag nog inte gått med på det, har hans mamma Malin Tidblom tidigare berättat för GP.

ANNONS

Beslutet ledde till att flera andra liv kunde räddas:

– Det känns bra att han har räddat livet på fem personer. Det känns fint att veta att en liten tjej som annars kanske inte hade klarat sig nu springer runt med Axels hjärta. Utan Axels beslut hade kanske en annan familj också behövt genomgå det vi gör nu, sa Malin Tidblom och fortsatte.

–Axel är vår hjälte.

LÄS MER:Axel, 14, kördes ihjäl – nu åtalas föraren

Utredningen lades ner

Den utredning som inleddes mot föraren som körde på Axel lades först ner. Hans föräldrar begärde att beslutet skulle överprövas och det ledde till att ärendet återupptogs av överåklagare. Föraren, en man i 30-årsåldern, åtalades då för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

– Den första åklagaren har gjort bedömningen att personen som kört bilen inte har visat någon straffbar oaktsamhet som man kan lägga honom till last. Jag är av en annan uppfattning. Jag tycker att man helt enkelt kan styrka det med hänsyn till de vittnesuppgifter som finns, att hastigheten var betydligt högre än det tillåtna. Och då har han inte haft en möjlighet att stanna. Inga marginaler alls, sa vice överåklagare Bengt Åsbäck när han lämnade in stämningsansökan.

ANNONS

LÄS MER:Axels val räddade fem liv

Frias från ansvar

Mannen åtalades också för vårdslöshet i trafik för att "på ett allvarligt sätt varit oaktsam och inte gjort vad situationen krävt för att minska risken för en trafikolycka". Föraren själv förnekar brott. I förhör med polisen har han uttryckt att det handlade om en olycka.

På tisdagen meddelades domen. Föraren frias för både vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Tingsrätten skrive, bland annat, i domen att Axel hade väjningsplikt eftersom han cyklade över vägen där det inte var en cykelöverfart. Därmed anser de att föraren inte gjort sig skyldig till vårdslöshet.

Körde han för snabbt?

Rätten tar även upp det faktum att det framkommit uppgifter under förundersökningen om att föraren kört för snabbt på sträckan. Men under rättegången var det inget vittne som med säkerhet kunde säga att det var på det sättet. Två av vittnena mindes inte, framkommer det i domen. Tingsrätten skriver därför i domen att utredningen inte styrker att föraren hållit en högre hastighet än vad som är tillåtet på sträckan.

– Jag är inte förvånad, även om jag inte tycker att det är rätt, säger Axels pappa, Fredrik Tidblom, efter att ha tagit del av domen.

– Efter att ha varit med på rättegången var det här nästan väntat.

ANNONS

Han berättar om skillnaden mellan vad vittnena sa under rättegången och vad de sagt i tidigare förhör.

– Flera vittnen sa att de upplevde att föraren hade alldeles för hög fart. Under rättegången 1,5 år senare hade de väldigt svårt att kunna säga att det var så. Ett vittne sa vid ett tillfälle att han upplevde det som att föraren körde i 75-80 kilometer i timmen. "Upplevde jag det då så är det väl så", sa han under rättegången, berättar Fredrik Tidblom.

Orkar inte mer

Hur ser du på att man skyller olyckan på Axel?

– Han har cyklat över med för dålig marginal. Så är det. Men kör du bil har du ändå skyldighet att vara uppmärksam om det händer något framför bilen, säger han och fortsätter.

– Jag kan bara utgå från att Axel trodde att han skulle hinna över, men det är klart – kör föraren för fort då hinner han inte över.

Kommer ni överklaga?

– Vi orkar inte driva det en gång till. Vad tjänar det till? Man får kanske acceptera det som det är. I vilket fall så kommer inte Axel tillbaka. Sedan kan man tycka att han har kommit undan, men det kanske man får leva med.

ANNONS
ANNONS