Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: TT Nyhetsbyrån

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Arla återkallar över 100 000 liter mjölk

Arla återkallar över 100 000 liter mjölk som sålts i Västsverige. Men mjölken är inte hälsofarlig, utan det handlar om ett kvalitetsproblem.
– Man behöver verkligen inte oroa sig, det är ett kvalitetsproblem, säger Erik Bratthall, presschef vid Arla.

Mjölken som återkallas är mellanmjölk producerad i Jönköping under söndagen och måndagen. Bäst-före datumet på de aktuella mjölkförpackningarna är 18 februari.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter att mjölken skickats ut till många butiker i Västsverige upptäckte Arla ett kvalitetsproblem och valde därför att ta tillbaka den aktuella mjölken från butikerna, vilket GT rapporterat om tidigare.

– När man processar mjölk som gör man något som heter homogenisering vilket är att man pressar mjölken genom en liten ventil så att fettet i mjölken blandas ut. Under söndagen och måndagen så var det en ventil som krånglade på Jönköpings mejeri så processen blev inte rätt, säger Erik Bratthall, presschef vid Arla.

Inte farlig att dricka

Men han påpekar att det går att dricka mjölken och använda den i matlagning.

– Den kan skikta sig så att fettet som mjölken innehåller lägger sig längst upp. Det är ett kvalitetsproblem som gör att mjölken inte uppfyller de krav som vi har på vår produkt, säger Erik Bratthall och fortsätter:

– Det är inget annat än ett kvalitetsmässigt problem på mjölken, och det kan uppstå efter någon dag när mjölken kommit hem till en kund så man ser inte det på en gång.

Enligt Arla rör det sig om stora volymer som återkallats, över 100 000 liter. Mjölken har sålts i flera butiker runt om i Västsverige så flera konsumenter kan ha köpt med sig mjölken hem.

– Det finns säkert mjölk hos konsumenten. Men man behöver verkligen inte oroa sig, det är ett kvalitetsproblem och man ser det tydligt om man fått en mjölk som skiktar sig, säger Erik Bratthall.

"Det här är jättetråkigt"

Men hittills har Arla inte fått några reklamationer från konsumenter.

– När vi stängde kundtjänst i dag så hade vi inte fått in någon reklamation, risken är att de tror att den är gammal och så ska det inte vara, och det är därför vi tar tillbaka den.

Är det inte slöseri med mjölk om den ändå går att använda?

– Jo, det här är jättetråkigt, det är inget vi är glada över. Mjölken kommer gå till biogasproduktion. Det går inte att processa den igen, mjölk är en väldig färskvara, säger Erik Bratthall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.