Ica Kvantum i Stenungsund har anmälts till Arbetsmiljöverket av fackförbundet Handels, som hävdar att många i personalen känner sig pressade, jagade och i vissa fall hotade av Ica-handlaren Robert Larsson.
Ica Kvantum i Stenungsund har anmälts till Arbetsmiljöverket av fackförbundet Handels, som hävdar att många i personalen känner sig pressade, jagade och i vissa fall hotade av Ica-handlaren Robert Larsson.

Anställda kritiserar Ica-ägare

ANNONS
|

Nu har fallet hamnat hos Arbetsmiljöverket i Göteborg, vars inspektörer väntas göra ett besök på Ica Kvantum i Stenungsund inom ett par veckor.

– Det här är det värsta jag har sett under mina sex år med det här uppdraget. Det är klart att man känner en väldig empati när man hör om anställda som bokstavligen gråter inför att gå till jobbet, säger Ulf Henriksson, regionalt skyddsombud på Handelsanställdas förbund i Borås.

I slutet av förra året genomförde Ulf Henriksson både en skyddsrond och personliga intervjuer med ett 20-tal anställda. Därefter författade han en skarp skrivelse till Ica-handlaren Robert Larsson:

ANNONS

”Personalen upplever ledningen som hotfull och att densamma har lätt till vredesutbrott och att det kommer orimliga krav på övertidsarbete utan ersättning”, står det bland annat.

Robert Larsson begärde extra svarstid – för att i slutet av februari bemöta anklagelserna om dålig psykosocial arbetsmiljö med tio textrader.

– Han skrev egentligen bara att han ville få förklarat vad vi menade. Därför kände vi att vi måste vända oss till Arbetsmiljöverket, säger Ulf Henriksson.

Robert Larsson säger till GP att han är helt inriktad på att lösa situationen. Obetalt övertidsarbete förekommer inte i någon nämnvärd omfattning, enligt hans uppfattning. Han pekar också på att de påstådda problemen inte kommit till hans kännedom i de medarbetarsamtal som hålls två gånger per år.

– Jag vill inte ha någon pajkastning, utan jag vill ha en god dialogmed Handels och med de anställda. Nu ska en fristående konsult göra enmedarbetarundersökning och sedan ska vi omedelbart rätta till de brister somfinns, säger han.

Varför berättar de anställda helt andra saker för huvudskyddsombudet än i medarbetarsamtalen?

– Vet ej. Vibehöver ha mer kött på benen här för jag vill lösa detta påett bra sätt.

Du anklagas för att använda dig av hot, förnedring och repressalier?

– Jag har sett det och tagit väldigt illa vid mig. Jag förstår inte vad som menas. Men jag vill inteuttala mig mer om det just nu, säger han.

ANNONS

GP har varit i kontakt med flera personer som arbetar eller har arbetat i butiken. De ger samstämmiga bilder av läget på arbetsplatsen.

– Chefen skyddar dig aldrig mot en arg kund. Du blir inkallad och får en utskällning medan kunden får ett halvt kilo kaffe och en klapp på axeln. Det är många som ofta har ont i magen och är ledsna, säger en av dem.

– Han förminskar personalen och säger ofta att han inte behöver dig, att du är lätt att ersätta. Han blir arg och aggressiv, så att man tappar självförtroendet, säger en annan.

Ägarbolag: Stenungsund Stormarknad AB

Vd: Robert Larsson.

Antal anställda: 51.

Invigdes: 2005.

Årsomsättning: 208 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto: 8,6 miljoner kronor.

Vinstmarginal: 4,1 procent.

Siffrorna avser verksamhetsåret 2010. Vinsterna har legat på en likartad nivå även åren dessförinnan.

ANNONS