Anonymt brev anklagar politiker

ANNONS
|

Brevet är bland annat adresserat till kommunchefen Johan Fritz och kommer enligt avsändaren från ett antal medarbetare i Tjörns kommun och dess bolag. Brevet handlar i korthet om:

• Att medarbetarnas kontakter med Benny Andersson (S) och Benny Halldin (S) vid flera tillfällen har spårat ur fullständigt.

• Att de anställda inte ska behöva känna sig rädda i mötet med dessa politiker.

• Medarbetarna begär därför att deras närmsta chef ska närvara vid möten med dessa politiker och att möten ska vara planerade.

• Att en anonym begäran kan uppfattas som feg och mindre viktig men görs av rädsla för repressalier.

ANNONS

Kommunchefen Johan Fritz fick nyligen ärendet på sitt bord.

- Vi behandlar våra medarbetare med respekt och tar det här på allvar. Det är lite problematiskt eftersom vi inte vet vem motparten är. Jag kommer bland annat att prata med de utpekade men vill i övrigt inte kommentera hur vi går till väga, säger han.

Oppositionsrådet Benny Andersson känner sig tyngd.

- Det känns väldigt arbetsamt. Att få ett anonymt brev där man inte kan bemöta kritiken skapar fantasier och gör det svårt att möta medarbetare i kommunhuset, säger han.

Samtidigt har han förståelse för att vissa tjänstemän har känts sig jagade de sista åren.

- Jag har ifrågasatt många beslut, en del som tagits av tjänstemän på delegation. Exempelvis försöket att sälja sex tomter på Klädesholmen till underpris. Och när man nyligen var på väg att höja va-taxan ytterligare på felaktigt underlag, säger Benny Andersson.

Benny Halldin, gruppledare för Socialdemokraterna på Tjörn, ger likande svar.

- Upplever någon mig som ohövlig skulle jag uppskatta om det togs upp. Men jag tror att detta grundar sig mycket i att vi som oppositionspolitiker har skapat oro. Bland annat när vi har ifrågasatt märkliga dikesaffärer och försöket att sälja Rönnängs brygga, säger Benny Halldin.

ANNONS

De tycker inte heller att brevskrivarna har varit schysta mot kommunchefen Johan Fritz.

- Genom att vara anonyma har man slagit undan benen för honom. Han har ju inga verktyg att jobba vidare med när han inte vet vem som har skrivit, säger Benny Andersson.

ANNONS