Anneberg får ett nytt centrum

Ett hundratal nya bostäder och ett nytt centrum med kommersiell service planeras i Anneberg norr om Kungsbacka. Nu fattas bara en byggherre.

ANNONS
|

Det är inte första gången det finns planer på att utveckla det lilla samhället vid Mölndalsgränsen som i dag saknar en tydlig centrumkärna, men en del av marken har i många år varit reserverad för ett äldreboende, vilket hindrade bostadsbyggande i större skala. Nu är det inte längre aktuellt utan i stället är tanken att skapa 75-100 bostäder samt kommersiella lokaler.

– Tanken är att ge Annebergs centrum en identitet med en modern gestaltning som tar tag. Ett modernt stadsliknande centrum höjer attraktiviteten, säger Kungsbacka kommuns planeringsstrateg Hasse Andersson.

Att utveckling av tätorten är efterlängtad av Annebergsborna visade de samråd som hölls om planprogrammet förra året. De flesta är positiva till planerna men många anser att bebyggelsen bör anpassas för att passa in i omgivningen och att max tre våningar vore lämpligt i stället för föreslagna tre till fem. Hasse Andersson säger att kommunen tar med sig de synpunkterna in i det detaljplanarbete som nu ska påbörjas.

ANNONS

En del har också framfört synpunkter på buller från den närliggande snickerifabriken. En diskussion om att omlokalisera denna ska nu inledas med ägarna, även om den enligt de nuvarande utredningarna skulle kunna vara kvar.

– Det finns de som har synpunkter på att vi låter redan i dag och vi förstår att om man bygger mer utanför fönstret här så kommer fler att ha det. Vi vill inte stoppa samhällsutvecklingen, men det är inte heller bara att flytta en sådan här verksamhet som legat här sedan 1947, säger Peter Stenfeldt, vd och delägare till Annebergs snickerifabrik.

Han anser att bollen nu ligger hos kommunen.

Något som är än mer angeläget för att kunna bygga nya bostäder i området är att göra om den tungt trafikerade Älsvåkersvägen till en tätortsgata då den i dag har karaktär av en genomfartsled. I det fortsatta planeringsarbetet måste hänsyn också tas till närheten till järnvägen. En utredning visar att flera hus väntas få bullernivåer som överstiger riktvärdena, men kommunen har i nuläget bedömt att det i vissa fall kan tillåtas med hänsyn till det kollektivtrafiknära läget.

ANNONS

För att bostäderna och centrumet ska bli verklighet krävs dock också att någon vill bygga. Kungsbacka kommun kommer nu låta entreprenörer lägga anbud.

– Vi tror att det finns ett starkt intresse av att bygga här. Läget är perfekt intill pendeltågstationen och närheten till både Kungsbacka och Göteborg, säger Hasse Andersson, som tror på byggstart i början av 2018.

Anneberg har i dag 1 400 invånare. Ihop med grannorten Älvsåker 3 600.

I planprogrammet föreslås 75–100 nya bostäder fördelat på seniorbostäder, hyresbostäder och bostadsrätter.

Närmast pendeltågstationen planeras ett torg med byggnader i 3-5 våningar med lokaler för kommersiell service i bottenvåningen.

Vid Kungsbackaån föreslås en park.

Källa: Kungsbacka kommun

ANNONS