Andreas räddade ung kille från att drunkna

Under tisdagen hittades en tonårspojke livlös i vattnet vid en badplats i Västsverige. Då var strandbesökaren Andreas Engelin snabb att ingripa. – Det var bara att tuta och köra, han hade ju dött annars.

ANNONS
|

Under tisdagen hittades en tonårspojke livlös vid en badplatsen Gardesanna vidVänern. Räddningstjänsten larmades till platsen men innan de han dit räddades pojken av en strandbesökare. Tack vare hans räddningsinsats kunde pojken föras till sjukhus med egen andning och puls.

En av hjältarna på stranden var Andreas Engelin, 43 år, från Trollhättan. Han hade precis kommit till badplatsen med sina barn när en kvinna på stranden uppmärksammade honom på att något inte stod rätt till bland ett gäng unga killar ute i vattnet.

– Kvinnan sa att det var några killar som ropade på hjälp och att hon trodde att det hade hänt något. Sen tog det någon minut innan vi förstod vad som hade hänt och då sprang jag längs strandkanten och vadade i vattnet fram till kobben där de befann sig, säger Andreas Engelin.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Drunkningsolycka vid badplats i Västsverige

Låg medvetslös på stenhäll

Enligt Andreas Engelin hade den unga killen förmodligen legat medvetslös några minuter när han och kvinnan från strandenkom ut till platsen. Killens kompisar hade dragit upp honom ur vattnet till en stenhäll ungefär 50 meter ut i vattnet. Andreas Engelin påbörjade hjärt- och lungräddning och fick hjälp av kvinnan och två personer till som hade skyndat dit efter att ha hört ropen på hjälp.

– Killenvar livlös och hade svag puls,vi satte honom upp och dunkade honom i ryggen så att han fick ut vatten ur lungorna sedan avlöste jag och en yngre kille varandra med att göra hjärt- och lungräddning, säger Andreas Engelin.

Räddningstjänsten anlände efter tio minuter och vadade ut i vattnet med en bår och hjärtstartare. De tog sedan med killen till stranden där de fortsatte hjärt- och lungräddningen för att sedan föra honom till sjukhuset.

Tvekade aldrig

Andreas Engelin är glad över att han kunde göra någon nytta i situationen.

–Jag höll mig lugn, man vet inte riktigt hur man reagerar i sådana här situationer. Men jag gick en HLR-kurs i februari så jag hade det färskt i minnet, när jag såg honom visste jag vad jag skulle göra och tvekade inte. Det var bara att tuta och köra, han hade ju dött annars, säger han.

ANNONS

Andreas Engelin har fått många glada tillrop på sociala medier efter insatsen och tar det som ett kvitto på att han agerade rätt.

– Det har varit mycket skriverier på Faceobook. Grästorps kommun har hört av sig och tackat, säger Andreas Engelin.

Fler borde utbildas

Andreas vill även påpekaatt han hade mycket god hjälp av de andra personerna på plats. Han tycker även attfler bör gå enHLR-utbildningoftare. Han gick själv en kurs i samband med att han är idrottsledare för en fotbollsklubb i Trollhättan.

– Det räddar liv. Det är inte så ofta man behöver använda det, men det ökar chansen att rädda liv om någon behärskar det, säger han.

Fick beröm av räddningstjänsten

Även räddningstjänsten berömde strandbesökarna direkt efter händelsen. Utan deras snabba agerande kunde utfallet blivit något helt annat, enligt räddningstjänsten.

– Jättebra agerande. Alldeles ypperligt, så bra det kan bli, sadeJonas Gustafsson, inre befäl vid Norra älvsborgs räddningstjänstförbund (NÄRF), till GP direkt efter händelsen.

Hur stor betydelse hade deras insats för mannen?

– Den är helt livsavgörande.

ANNONS