Det känns fel med alkohol i den nya arenan, säger Bo Pettersson (S). Sofia Westergren (M) håller inte med.
Det känns fel med alkohol i den nya arenan, säger Bo Pettersson (S). Sofia Westergren (M) håller inte med.

Alkoholservering på ny arena splittrar

En politisk strid har blossat upp i Stenungsund när det gäller servering av alkohol på planerade Stenungsund Arena.

ANNONS
|

– Min uppfattning är att det här är en barn- och ungdomsanläggning. Vi har en bowlinganläggning med barnkalas och cuper i innebandy och handboll med upp till 400 personer. Det känns fel att mata in alkohol då, säger Bo Pettersson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han hänvisar också till att det i dag råder alkoholförbud på caféet i anslutning till idrotts- och simhallen.

När kommunen på måndag tar ett principbeslut om alkoholservering i den nya arenan vill han säga nej medan kommunstyrelsens ordförande Sofia Westergren (M) kommer att rösta ja. Hon framhåller att det handlar om servering i restaurangen, en väl avgränsad del.

ANNONS

– För oss är det viktigt att det blir en aktör som är hållbar över tid och att det serveras bra mat till frukost, lunch och middag. Man kan tycka vad man vill om det här, men för många ingår ett glas vin i den totala matupplevelsen. Vi utgår från att det är en seriös aktör och att det här sköts.

Hon anser inte att det här är en politisk fråga över huvudtaget. Kommunen har ett avtal med Göteborgs stads social resursnämnd som beslutar om restaurangens utskänkningstillstånd och reglerar villkoren. Men eftersom frågan visat sig vara känslig och väckt debatt har frågan blivit ett ärende för kommunstyrelsen.

Och det sker i sista stund. Driften av restaurangen i arenan är redan upphandlad. Inför måndagens beslut har aktören som varit med i planeringen det senaste halvåret dessutom meddelat att den vid ett nej inte kan bedriva verksamheten enligt det kommunicerade konceptet. Det betyder att en ny upphandling måste göras och lokalen kan behöva projekteras om vilket skulle försena byggtiden.

ANNONS

Men det avskräcker inte Bo Pettersson som förklarar att grunden till tvisten är hur ordet restaurang ska tolkas. Han personligen har tolkat det som att det kommer att vara en lunchservering där man kanske kan beställa en folköl och anser att tjänstemännen utformat upphandlingsunderlaget felaktigt.

Och om det nu blir en restaurang enligt det planerade konceptet?

– Då får vi låta revisionen titta på hur tjänstemännen har agerat.

Bo Pettersson säger sig ha stöd i sin uppfattning av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men han medger att hans eget parti är splittrat i frågan. I stället tror han få med sig några från det borgerliga blocket. Hur Sverigedemokraterna ställer sig återstår att se.

ANNONS