Jane Östman som driver Bistro och Villa Port Sud ser positivt på att grannen, Nordiska Akvarellmuseet vill växa.
Jane Östman som driver Bistro och Villa Port Sud ser positivt på att grannen, Nordiska Akvarellmuseet vill växa.

Akvarellmuseet vill växa sig större

ANNONS
|

Just nu pågår arbetet att ta fram en detaljplan för Södra hamnen i Skärhamn. Den ska möjliggöra ett hundratal bostäder, ett äldreboende, hotell, havsbad samt en utbyggnad av hamn och verksamheter, där bland Akvarellmuseet.

– Det är jätteroligt att vi är så framgångsrika och har så många besökare. Fortsätter den här utvecklingen så kommer vi ha behov av att bygga ut och då vill vi säkra mark redan nu. Vi måste ta till vara att museet är en otrolig reklampelare för hela Tjörn, säger Anders G Högmark, ledamot och representant för Tjörns kommun i museets styrelse.

Enligt honom är det främst för att kunna visa de egna samlingarna och fortsätta ligga i framkant i nationella projekt kopplade till bildkonsten som nya lokaler kan behövas inom en tio års period.

ANNONS

Några konkreta planer eller skisser på hur museet ska växa finns inte ännu, men en ansökan om markreservation har lämnats till Tjörns kommun. Högmark påpekar att det är konkurrens om de attraktiva ytorna i södra Hamnen och att det därför gäller att vara förberedd när behovet uppstår.

Byggföretaget Peab har bland annat anmält intresse av att bygga ett hotell med 150 rum. Något som lett till att planeringen av hamnens utveckling stannat av berättar planarkitekten Åsa Jönsson.

– Vi väntar på olika utredningar när det gäller hamnen. Sent i processen kom även en hotellintressent in och det är så klart jätteintressant. Men det är lite det som är krocken. De vill bygga på angränsande yta till museet och då handlar det om hur man kan lösa detta. Vi avvaktar vad politikerna säger.

Hon hoppas ha ett konkret förslag till detaljplan klart i början av nästa år.

Jane Östman som sedan 2013 driver restaurang och boende intill Nordiska Akvarellmuseet tycker att utvecklingen av Södra hamnen är positiv och välkomnar så väl ett utbyggt museum som hotell och bostäder.

– Jag önskar inget hellre än att människor får bo och leva här året runt. Låt det lukta fisk från fiskindustrin för det här är Skärhamn, men samhället behöver utvecklas och då kan vi inte hålla fast vid att det här är ett industriområde, säger hon.

ANNONS

Hon påpekar dock att det är viktigt att all expansion sker med hänsyn till naturen, eftersom det är den största dragningskraften för både besökare och boende.

FAKTA: Södra hamnen i framtiden

Södra hamnen i Skärhamn ska planläggas.

Syftet är att möjliggöra nya verksamheter, bostäder och äldreboende samt utvidga den befintliga småbåtshamnen genom att bygga nya pirar, havsbad, skapa nya parkeringsmöjligheter samt planera för en utbyggnad av Akvarellmuseet och eventuellt en hotell- och konferensanläggning med spa.

ANNONS