Enhetschef David Nilsson på Snickargårdens asylboende.
Enhetschef David Nilsson på Snickargårdens asylboende.

Akut behov av platser för barn och ungdomar

ANNONS
|

– I förra veckan gick vi om Malmö i antal ensamkommande barn och ungdomar på en vecka. Det har aldrig hänt förut, säger Birgitta Korpe, verksamhetschef för ensamkommande i Mölndals stad.

Mölndal fungerar som en av nio ankomstkommuner i landet. Som ankomstkommun ska Mölndal ge de ensamkommande ett boende tills Migrationsverket inom en vecka anvisar till en permanent boendekommun.

Som en följd av den ökande ström asylsökande som kommer till Sverige har trycket på Mölndals stad ökat kraftigt. Många av barnen och ungdomarna blir också kvar längre tid än normalt, vilket skapar en obalans i utslussningssystemet.

–Migrationsverket räknar med höga nivåer en bra bit in på 2016 och det är en markant skillnad mot tidigare. Vi är skyldiga att låta alla få tak över huvudet och bra omhändertagande, men för att det ska gå behöver alla hjälpas åt, säger Birgitta Korpe.

ANNONS

– Det finns ingen quick fix. I den här särskilda situationen vi befinner oss hade jag önskat mig att vi delade bördan bättre i landet. Regeringen behöver se till att fler kommuner hjälper till. Kanske behöver man titta på lagtexten för att kunna få till snabba boenden i den här speciella situationen när Europa brinner, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Östh (S).

Hon hoppas att under nästa vecka få till ett möte i Mölndal med partikamraten tillika migrationsministern Morgan Johansson (S).

För att klara den akuta situationen öppnade Mölndals stad två egna boenden i början av sommaren. Därutöver drivs två på entreprenad samtidigt som enskilda platser köps av olika företag. Tillsammans ger detta ett hundratal platser. Men just nu räcker inte heller de.

I fredags fick tjänstemännen besked om att ytterligare barn och ungdomar kommit till Mölndal. En stängd förskola i Lindome fick snabbt klartecken som tillfälligt boende och nu huserar åtta killar i 15-årsåldern där.

–Vi ger dem en sängplats, ett tryggt boende, mat och möjlighet att ta hand om sin hygien, säger Line Andrén som egentligen arbetar på Torrekullas asylboende men som just nu flyttats till Snickaregårdens förskola.

I ett större rum står sju sängar uppställda, i ett mindre två, av bord och stolar har en matplats skapats och bredvid står en tv som gått i arv från vård- och omsorgsförvaltningen.

ANNONS

–Nu hoppas jag vi får hit ett pingisbord för det blir mycket väntan även om de inte är här så många dagar, säger David Nilsson, enhetschef för boendet.

Men lösningen är temporär och David Nilsson hoppas att förskolan inte ska behöva användas särskilt länge.

– Det är inte optimalt. Trots att det är en ganska stor byggnad så kan vi max ta in 15 personer, sen sätter brandskyddet stopp.

Ekonomiskt kommer Migrationsverket att kompensera Mölndals stad fullt ut för extraplaceringarna och om ytterligare platser behövs har en diskussion mellan staden och kyrkorna i Mölndal inletts.

– Vi behöver hitta fler temporära lösningar om inte systemet kommer i balans, säger verksamhetschefen Birgitta Korpe.

ANNONS