Advokat vill öppna Anna Spång Lyng-utredningen på nytt

Utredningen kring Anna Spång Lyng har ”enorma brister”. Det menar den advokatfirma som nu försöker öppna fallet på nytt. Frågan ska avgöras av överåklagaren.

ANNONS
|

Sedan ett par månader har advokatfirman De Basso nagelfarit utredningen kring 32-åriga Anna Spång-Lyng som hittades död utanför konferensanläggningen Gits Gård den 5 oktober förra året.

– Vi hämtade in förundersökningen och kunde direkt konstatera enorma brister. De bristerna sammanställde vi i en begäran om omprövning till åklagarkammaren, säger Erik Eckersund, advokat hos De Basso.

"Anledning att tro att brott begåtts"

Skrivelsen skickadesin den 8 maj. På elva A4-sidor argumenterade advokatfirman för varför fallet borde tas upp på nytt. Dokumentet avslutades med en punktlista över utredningsåtgärder som advokaten anser är kvar att göra (se faktaruta).

– När vi har tittat på detta så tycker vi absolut inte att det saknas anledning att tro att ett brott har begåtts. Och det är på den grunden som de lägger ned det här. Det håller vi inte med om. Det finns mycket kvar att utreda. Därför tycker vi att utredningen ska tas upp på nytt, säger Erik Eckersund.

ANNONS

Vice chefsåklagare öppnar inte förundersökningen

Den 17 maj beslutade dock vice chefsåklagare Charlotte Österlund att inte öppna förundersökningen på nytt.

– Jag har tittat på om jag tycker att polisen borde ha gjort mer, vänt på fler stenar. Och jag kan inte se att jag skulle kunna vidta några fler åtgärder, säger Charlotte Österlund som menar att hon har granskat polisens förundersökning helt självständigt, utan påverkan från polisens utredare.

– Vi jobbar inte tillsammans. Var och en gör sitt, säger hon.

Advokatfiman De Bassolåter sig dock inte nöjas med dettta – och har därför skickat en begäran till högre instans.

– Ärendet har gått till överåklagaren och vi vet inte hur länge det dröjer innan vi får svar, säger Erik Eckersund.

Flertal uppmärksammade rättsfall

Advokatfirman har på senare tid arbetat med ett flertal uppmärksammade rättsfall. I några fall har engagemanget bidragit till att domslut omprövats och ändrats. Våren 2016 hanterade advokatfirman Samir Sabris resningsansökan till Svea hovrätt där han till slut friades för ett 30 år gammalt mord.

Förutom kritiken mot omständigheter och detaljer i förundersökningen så är Erik Eckersund kritisk till en rad formella delar kring utredningen. Bland annat att Annas familj aldrig fick tillgång till något juridiskt stöd, ett så kallat målsägarbiträde.

– Det är anmärkningsvärt. Det skulle de ha haft, säger advokat Erik Eckersund som också anser att en åklagare borde ha varit inkopplad i utredningen.

ANNONS

Flera polisanmälningar

Under de snartnio månader som har gått sedan Anna hittades död har familjen gjort flera separata polisanmälningar.

Det gäller bland annat misstänkta stölder ur Annas lägenhet i centrala Falkenberg. De utredningarna har dock lagts ner efter hand. Familjen har även anmält att någon, oklart vem, har gjort om Annas Facebook-profil till en ”In memory of-sida”. Det handgreppet fick till följd att konversationer och inlägg inte kunde bidra till utredningen. Den delen av utredningen är formellt fortfarande öppen.

Ytterligare utredningsåtgärder som advokaten föreslår:

• Ett av vittnena ska höras på nytt och konfronteras med motstridigheter i vittnets tidigare förhör.

• All personer som vistats på gården den aktuella tidsperioden ska förhöras.

• Nya förhör ska hållas med vittnen kring omständigheterna när kroppen påträffades.

• Personer kopplade till hotbilderna kring Anna ska förhöras.

• Platsundersökningen ska kompletteras. Det saknas fullständig spårredovisning och alla spår ska analyseras.

• Obduktionsprotokollet ska granskas. Det talar inte entydigt för att fallet från taket inte orsakats genom någon annan persons inblandning.

DETTA HAR HÄNT

•5 OKTOBER 2016. Anna Spång Lyng hittas död, utomhus vid familjens konferensanläggning Gits Gård. Hon har olika skador på kroppen, är barfota men har ytterkläder på sig. Polisen misstänker brott och bedriver utredningen som misstänkt mord.

•10 OKTOBER 2016. Polisen rubricerar om fallet till vållande till annans död. Preleminärt besked från obduktionen. Ärendet flyttas över från polisens enhet för grova brott i Halmstad till utredare i Falkenberg.

•19 OKTOBER 2016. Familjen anmäler utredarna för tjänstefel och skickar en rad punkter och frågor till Särskilda åklagarkammaren.

•24 OKTOBER 2016. Chefsåklagaren meddelar att tjänstefel inte kommer att utredas med motiveringen "Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats".

•30 NOVEMBER 2016. Förundersökningen läggs ned.

•13 JANUARI 2017. Polisen får träff på en fingeravtrycksundersökning och förundersökningen återupptas. Nya förhör hålls med personen vars fingeravtryck man hittat på ett glas vid Annas rum. Ingen informerar familjen om att utredningen återupptagits.

•2 FEBRUARI 2017. Förundersökningen läggs ner igen.

•MAJ 2017. Familjens advokat begär att förundersökningen ska öppnas igen. Åklagarkammaren avslår begäran i samråd med de utredare som varit inkopplade i utredningen.

ANNONS