Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

image.jpg
Bild: Bohusläningen

70-årig man döms för sexuella övergrepp mot barn – vid sju tillfällen

Åklagaren menade att den nu 70-årige mannen ska ha våldtagit, samt utsatt barn för sexuella ofredanden och sexuella övergrepp under flera år. De misstänkta brotten begicks bland annat i en ladugård men också i en bil vid Torp köpcentrum i Uddevalla.
Nu har mannen dömts till fängelse för sexuella övergrepp mot barn vid sju tillfällen men tingsrätten friar honom också för flera av brotten.

Mannen i 70 årsåldern åtalades i slutet av förra året för flera sexbrott mot barn. Det rör sig om sexuella ofredanden, sexuella övergrepp mot barn samt barnvåldtäkter. Det är totalt 15 åtalspunkter mer det går att läsa att några av de olika brotten, enligt misstankarna, utförts "vid flera tillfällen".

– Han vidgår inga uppgifter, han förnekar brott, säger kammaråklagare Eva Oscarsson om mannens inställning.

Fyra barn

Offren är fyra barn:

– Det är personer under 15 år, berättar Eva Oscarsson.

Eftersom det rör sig om sexbrott som riktats mot barn är det mycket sekretess och åklagaren kan inte berätta särskilt mycket om mannens koppling till barnen.

– Det är en bekant till familjerna, säger hon bara.

Två av barnen utsattes, enligt åklagaren, för brott mellan 2008 och 2011, de andra två under första halvåret 2016.

Den förstnämnda periodens misstänkta brott har tidigare utretts men utredningen lades ner.

– Det var för att det inte fanns tillräckligt med bevis. Men det kom nya uppgifter vid ett senare skede, säger Eva Oscarsson och berättar att förundersökningen återupptogs.

Så döms mannen

Då ledde utredningen till de åtal som lämnats in.

– Jag har yrkat på mer än två års fängelse – utan att närmare ange någon tid, sa Eva Oscarsson efter rättegången.

Nu har domen meddelats. Mannen döms till fängelse i åtta månader för sexuellt övergrepp mot barn vid sju tillfällen, dessa brott begicks mellan 2008 och 2011.

Han frias från alla de andra brotten. Enligt domen rör det sig om fem barnvåldtäkter, två sexuella ofredanden och ett sexuellt övergrepp mot barn.

Tingsrätten skriver att det inte är bevisat att alla brott begåtts. Rörande de brott som, enligt åklagaren, begåtts under den senaste perioden konstaterar rätten att det saknas vittnen och teknisk bevisning.

"Sämre bevisvärde"

Det är inspelade förhör med barnen som spelats upp under rättegången och enligt domen har dessa "ett klart sämre bevisvärde än ett korsförhör inför rätten".

Vidare skriver rätten att trots de övergrepp som mannen i 70-årsåldern åtalades för att ha begått så ledde det inte till att barnen ville sluta besöka honom. Däremot konstaterar de att "ett barn knappast fantiserar ihop en sådan berättelse" som ett av barnen lämnat. De landar dock i att det inte är bevisat att brotten begåtts.

När det kommer till ett av de barn som utsattes för brott under den första perioden skriver tingsrätten att det finns en lång rad omständigheter som ger stöd åt det hon berättat. Men eftersom det inte gjorts någon läkarundersökning eller finns annan teknisk bevisning anser de inte att det är bevisat att han våldtagit henne. I stället rubriceras brotten som sexuella övergrepp.

Två av barnen får skadestånd, den ena på 65 000 kronor och den andre på 35 000 kronor.

Verkstad

Brotten har bland annat begåtts i mannens hem i Dalsland också i en verkstad i anslutning till hans bostad, samt i en ladugård, skrev åklagaren i stämningsansökan. Även i sin bil ska han ha gett sig på barnen, detta på olika platser i Västra Götalands län däribland vid Torps Köpcentrum i Uddevalla, enligt åklagaren.

I domen framgår att ett av barnen berättat att mannen ville visa kattungar som skulle finnas på logen. Men det fanns inga kattungar och i stället ska mannen ha utsatt flickan för ett övergrepp.

Mest läst