37 år sedan katastrofen

Åtta personer dog när bulkfartyget Star Clipper krockade med Tjörnbron. I dag är det 37 år sedan den tragiska olyckan.

ANNONS
|

Åtta personer. Så många omkom när bulkfartyget Star Clipper krockade med brons bågrör på Tjörnsidan och vägbanan på drygt 300 meter rasade och föll ned över fartyget.Klockan var 01.30 natten till den 18 januari 1980.

Över brokanten störtade sju fordon: sex personbilar och en lastbil.

Lastbilen var det sista som föll över brokanten - då var klockan 02.13.

Åtta personer befann sig i fordonen och omkom vid den tragiska olyckan.

Fartyget var på väg mot Uddevalla och kom från norska Fredrikstad, men fartyget kom ur kurs och det var då den körde på bron på Tjörnsidan och lastkranarna stötte ihop med två bågrör på brofästet vilket gjorde att bron gick av.

ANNONS

Ingen fick skulden

Star Clippers radioutrustning förstördes men lotsen på båten lyckades få ut ett par meddelanden med en VHF-radio och fartygsbesättningen försökte stoppa trafiken genom att skjuta nödraketer. En bil stannade till men fortsatte och försvann över stupet.

På Stenungsundssidan tog det en kvart innan vägen spärrades av och på Tjörnsidan tog det ungefär 40 minuter innan trafiken kunde stoppas.

250 miljoner kronor blev kostnaden

Haverikommisionen fann inte någon orsak till dödsolyckan som skakade hela Sverige. Den friade myndigheter och ingen enskild person fick skulden efter händelsen - däremot finns det flera bidragande faktorer till katastrofen: Mörkret, dimman, den trånga passagen och is som gjorde att fartyget var svårmanövrerat.

Det var när brons bågrör trycktes ihop som de förlorade bärkraften och bron rasade.

Dagarna efter händelsen ordnades båtförbindelser till och från Tjörn - och först efter sju veckor kunde tre bilfärjor trafikera fastlandet.

Den 7 november 1981 stod den nya, nuvarande Tjörnbron klar.

Kostnaden för den nya bron och ersättningen för båt- och färjetrafik gick på 250 miljoner kronor vid den tidpunkten.

ANNONS