Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rådjur i skogen. ARKIVBILD Bild: Maja Suslin/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

30 rådjur påkörda under natten

Det har varit ovanligt många viltolyckor i region Väst sedan sent på torsdagskvällen.
– Inga personer har skadats i olyckorna, men vi har många döda rådjur och en älg, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid region Väst.

Polisen har fick in ovanligt många larm om viltolyckor i region Väst. Sedan klockan 22 på torsdagskvällen till tidigt på fredagsmorgonen hade det inkommit 31 larm. Olyckorna har varit från hela regionen. Mest har påkörningarna skett i Fyrbodalområdet, och minst har skett i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Inga personer har skadats i olyckorna, men vi har många döda rådjur och en älg, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid region Väst.

Av de 31 olyckorna var 30 påkörda rådjur.

– Alla rådjuren har inte dött, en del haltade iväg, då skickar vi ut jägare för att spåra de skadade så de inte lider, jägarna tar även hand om de som dött. Vi skickar alltid ut jägare vid viltolyckor.

Felix de Vos, samordnare NVR (Nationella Viltolycksrådet) på Alingsås kommun tycker att det låter som mycket olyckor. Han tror mer på att det är en slump att det var så mycket olyckor än något annat.

– Men det är den här tiden på året rådjuren rör mycket på sig, för de hävdar sina revir nu. Då har olyckorna en tendens att gå upp, säger Felix de Vos.

Hösten brukar vara den tiden på året då det är mest viltolyckor, mer än på våren.

– De är kvälls-och morgonaktiva, då sammanfaller det när folk är som mest ute och kör i trafiken.

Allt vilt som dött tillfaller jakträttsinnehavaren där djuret dött.

Vad ska man tänka på om man kört på ett djur?

– Du är skyldig enligt lag att märka upp platsen och ringa 112, det är straffbart att inte göra det. Viktigt att märka upp olycksplatsen noga för jägaren så det finns något att utgå ifrån. Man ska anmäla även om det inte är några skador på bilen eller inga synliga skador på djuret, för de kan ha inre skador, säger Felix de Vos.

Det finns speciella viltolycksremsor att märka upp olycksplatsen med, de finns gratis att hämta hos bland annat bilprovningen. Det finns även en app som heter Viltolyckor att ladda ner med information om vad man ska göra vid en olycka. Där kan man även få exakt gpskordinator.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.