25 år senare - Helena Andersson är fortfarande försvunnen

ANNONS
|

Natten mellan den 13 och 14 juni i år har det gått 25 år sedan Helena Andersson försvann. Även om saknaden och sorgen är ständigt närvarande för hennes familj är det alltid som värst i juni varje år.

– Jag trodde aldrig att jag skulle uppleva denna dag. Då, för 25 år sedan, fanns det bara minuter och timmar innan vi hoppades på att få ett svar, säger storasystern Ulrika Andersson.

För Ulrika är det saknaden och ovissheten som är det värsta.

– Förlusten i sig är vidrig, att sedan inte få veta vad som hänt är omöjligt att sätta ord på.

ANNONS

LÄS MER: Helenas syster: "Var är du?"

Utredningen pågår

Mordet på Helena utreds av polisen i Skaraborg. Lars Johansson, chef för polisens enhet för grova brott i Skaraborg, berättar att det är ett omfattande fall.

Men trots att det gått 25 år är utredningen fortfarande öppen. Och så fort media uppmärksammar fallet kommer det in tips.

– Vi kontrollerar tipsen som kommer in även om man kan tycka att en del är lite konstiga, bara för att se så att vi inte har ett tips där någon försöker peka ut en plats, säger Lars Johansson och berättar att de några gånger fått ganska konkreta tips om platser där de kunnat söka.

– Många platser i Mariestad och omgivningen är genomsökta.

Och bara de senaste veckorna har utredningsåtgärder genomförts. Lars Johansson berättar att de bland annat har kontakt med NFC, Nationellt forensiskt centrum som är polisens avdelning som utför undersökningar i brottsmål.

– Det har varit prat om att det fanns spår säkrade som inte analyserades. Det var något på en sko där man pratade om en blodfläck, exakt vad det var håller vi på att titta på. Men de förhandsbesked vi har fått är att det är samma blodgrupp som Helenas.

ANNONS

Hållit förhör

Man har även hållit förhör de två-tre senaste veckorna.

– Vi har hört ytterligare personer i ärendet och vi har försökt att gå igenom det som vi bedömer finns kvar i ärendet.

Har förhören lett er vidare?

– Det kan vi inte säga att de har gjort. Det är svårt i och med att det ligger så lång tid tillbaka i tiden. Ärendet är ju analyserat fram och tillbaka. Vi har gått igenom ärendet flera gånger, man tar omtag och tittar på det igen. Det vi har jobbat med de senaste åren är att åtminstone få fram var kroppen är. Vi har vädjat om att någon kanske anonymt skulle kunna säga var den är, men det har inte kommit in något.

Hon ger dem fortfarande kraft

Ulrika kämpar även hon för att Helenas fall ska lösas. I dag utreds ärendet som sagt av polisen i Skövde men hon vill att polisens Kalla Fall-grupp i Göteborg ska ta över.

– Jag har en önskan om att det ska gås igenom i Göteborg. Jag vet att gruppen finns och jag tycker att det är hennes rättighet att de ska ta sig tid att titta på det.

Lars Johansson är inte helt främmande för att lämna över det till Kalla Fall-gruppen.

ANNONS

– Det har vi inget emot men jag tror inte att man kommer hitta något för det är genomgått så många gånger.

Familjen är tacksam för alla som engagerar sig i fallet.

Det är för Helenas skull Ulrika orkar kämpa, trots den ständiga sorgen och saknaden. Hon ser det som sin skyldighet gentemot henne och hon vägrar att ge upp.

– Vi kommer aldrig sluta tro på att Helenas försvinnande får en lösning, inget annat vore rättvist mot henne, säger Ulrika och fortsätter.

– Det är inte lätt att hålla ihop alla dagar, men hennes glädje och energi till livet ger oss kraft.

VET DU NÅGOT OM HELENAS FÖRSVINNANDE? TIPSA POLISEN PÅ 114 14.

ANNONS