16-årig svenska fritagen från IS

Kurdiska styrkor har fritagit en 16-årig västsvensk flicka från Islamiska staten (IS) i Irak. Det uppger säkerhetstjänsten i irakiska Kurdistan. Samtidigt kommer uppgifter om att hon hållits av en annan grupp som ska ha fritagit henne från IS i oktober.

ANNONS
|

Enligt ett uttalande igår från de kurdiska myndigheterna i norra Irak ska fritagningen av flickan ha ägt rum den 17 februari i närheten av den IS-kontrollerade staden Mosul.

Flickan finns nu på kurdisk-kontrollerat område i väntan på att överlämnas till svenska myndigheter, och hennes hemresa förbereds, skriver myndigheten på Twitter. Flickan uppges vara från en västsvensk stad.

De kurdiska styrkorna ska enligt uttalandet ha utfört fritagningen efter uppmaningar från svenska myndigheter och flickans familj att hjälpa till att lokalisera och frita henne.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera ärendet.

–Vi har ingen information att ge, säger Cecilia Gillberg på UD:s presstjänst till GP.

ANNONS

Samtidigt kommer uppgifter om att flickan fritagits från IS redan i oktober, och sedan dess hållits av den grupp som fritog henne. De ska sedan ha krävt pengar för att släppa henne.

–Det är en grupp omkring Mosul som specialiserat sig på att mörda IS-soldater, men samtidigt genomför kidnappningar och då vill ha betalt, säger journalisten och debattören Kurdo Baksi till nyhetsbyrån TT.

Enligt Sveriges radio ska det röra sig om en kurdisk grupp.

Magnus Ranstorp, som forskar om terrorism vid Försvarshögskolan, säger till GP att det är mycket vi inte vet om vad som egentligen har hänt.

–Men att folk tar varandra som gisslan och säljer vidare och kohandlar, det är en del av verkligheten där nere, säger han.

Att de kurdiska styrkorna, peshmerga, skulle ha agerat på uppmaning av svenska myndigheter har han svårt att se. Snarare tror han att fritagningen är ett resultat av peshmergas egna kalkyler av vad de kan få ut av det.

–Det finns inga gratisluncher i den här världen, alla vill ha en del av kakan, säger Magnus Ranstorp.

ANNONS

Flickan reste till Syrien i juni 2015 tillsammans med sin pojkvän. Under sommaren ska hon ha ångrat sig och velat åka hem till Sverige igen, men inte kunnat på grund av säkerhetsläget. Enligt Sveriges radio ska paret i augusti ha tillfångatagits av terrorgruppen IS.

ANNONS