13-åriga mordmisstänkta kan hamna i domstol

ANNONS
|

Det i en så kallad bevistalan, något som är ovanligt i Sverige.

- Det har förekommit några gånger tidigare. Och det är bara i mycket allvarliga brott som det är aktuellt. Men här rör det ju sig om en mordutredning, och då är det angeläget att man reder ut vad som har hänt, säger Klas Lundgren, kammaråklagare, till SVT Väst.

Om det skulle bli en bevistalan kommer den att hållas i tingsrätten i Varberg. Bevistalan kan bara bli aktuell om det handlar om grova brott, som mord, dråp, grov våldtäkt eller synnerligen grov misshandel. En bevistalan är en domstolsförhandling men där de misstänkta inte kan dömas för brottet på grund av sin låga ålder.

ANNONS

- När det är mycket allvarliga brott finns det också allmänna intressen att ett mord blir uppklarat. Att de anhöriga får ett avslut. Sedan kan också vårdnadshavare till misstänkta begära en sådan här bevistalan, för att få sitt barn rentvått från misstankarna, säger Klas Lundgren till SVT Väst.

Den 65-årige mannen hittades död på en gård norr om Varberg den 9 juni och de två 13-åriga pojkarna misstänktes omgående för brottet. Pojkarna befinner sig i Socialtjänstens förvar, enligt Lagen om vård av unga, under tiden som polisutredningen pågår.

För en vecka sedan meddelade polisen att man kunnat binda de båda pojkarna till brottsplatsen. Pojkarna har även erkänt att de varit på platsen.

– Det är genom teknisk bevisning vi har bundit dem till platsen. Mer vill jag inte gå in på, sa spaningsledare Lars-Gunnar Perlinger.

Pojkarna har hittills nekat till mordanklagelserna.

ANNONS