12 hundar räddade ur misär - levde i sin avföring

ANNONS
|

Det var för ett par veckor sedan som en person slog larm till länsstyrelsen i Västra Götaland gällande en gård utanför Vänersborg, där 12 vanvårdade hundar hittades, vilket Dagens Nyheter tidigare har skrivit om.

Djurskyddsinspektörerna som skickades till platsentvingades klättra över plankor med spik och högar med skrot för att ta sig fram och hittade då 12 hundar som levde i misär: tioav rasen leonberger, en newfoundland och en blandras.

Samtliga var utmattade,magra och i dåligt skick. Enligt anmälaren verkade gården vara "övergiven".

I ett beslut från länsstyrelsen framgår det att samtliga 12 hundar hölls på ett sådant sätt så att de utsattes för direkt lidande. Endast en av hundarna hade tillgång till vatten, tre av dem var instängda i utrymmen utan ljus, och en hund var fastbunden i ett kort koppel vid en husvagn. Tre av dem hölls i små burar så de inte kunde lägga sig ner eller sträcka sigoch hade utsatts för flera skaderisker.

ANNONS

Levde i sin avföring

Från det att anmälan kom inhade hunden i husvagnen varit fastbunden i flera dagar.

En av hundarna sågs i en hundgård med tillgång till ett inomhusutrymme. Hunden ska, enligt länsstyrelsens handling, ha haft ett täcke över sig men varit väldigt mager, utmattad och haft låg energi.

Samtliga hundarlevdei sin egen avföring.

"Den sammanlagda bilden av djurhållningen på platsen var att hundarna for mycket illa och levde i en helt oacceptabel miljö", står det bland annat i det dokument GP har tagit del av.

LÄS MER:Lämnade hunden kopplad vid bostaden – reste på semester

"Det var fruktansvärt"

Ett vittne berättar för GP:

–Jag och min familj cyklade fel och hamnade på en liten stig som gick in till några hus. Först trodde vi att vi hamnat vid en soptipp för det stod två bilar överbelamrade med saker.Plötsligt började flera hundar skälla högt. När vi kikade in mot ett av husen såg vi några hundar som rörde sig i en hundrastgård. Vi ökade takten för vi tyckte att de lät lite aggresiva och visste inte om de kunde ta sig ut från inhägnaden.

– Det var fruktansvärt att se de stackars djuren leva bland allt det skräpet, man funderar på vad det är för människor som låter sina djur lida på det sättet, säger vittnet.

ANNONS

Vittnet berättar att hon, tillsammans med sin familj, återvände till hemmet för att direkt göra enanmälan gällande misstänkt missförhållande på gården.

– Det känns skönt att veta att länsstyrelsen tar ens anmälan på allvaroch att de räddade hundarna från misären.

"Se till att ta hand om hunden"

Enligt Stefan Hjertén, ansvarig för djurärenden i Storgöteborg, är det länsstyrelsen som fattar beslut om djur kan omhändertas. Därefter är det polisen som gör själva omhändertagandet.

– Vi har avtal med vissa hundpensionat och tar hand om omhändertagandet. Om det är så att någon av hundarna tydligt inte mår bra så blir det veterinärkoll direkt, sägerStefan Hjertén och fortsätter:

– Om man skaffar hund, så ska man se till att man kan ta hand om den, de blir en familjemedlem. Man måste också tänka i genom köpet av en hund, titta på ras och vad det är för typ av hund. Ta reda på vad det innebär att ha det här djuret och hur du ska agera.

Omhändertagande

Länsstyrelsen eller polisen kan omhänderta djur omedelbart om det finns allvarliga bristerochdjuren är utsatta för ett lidande. OmPolismyndigheten omhändertar ett djur av djurskyddsskäl, ska beslutet snarastfastställas eller upphävas avLänsstyrelsen. Länsstyrelsen kan även omhänderta djur om den som har djuren exempelvis inte följer ett eller flera förelägganden som myndigheten har meddelat, om djurhållaren är dömd för djurplågeri eller har ett djurförbud. I dylika fall behöver inte djuren vara utsatta för ett lidande vid omhändertagandet för att Länsstyrelsen ska få besluta om omhändertagande.

Länsstyrelsen ska även besluta om vad som ska hända med djuret, till exempel om det ska säljas eller avlivas. Det är Polismyndigheten som verkställer beslutet och somansvarar för det faktiska omhändertagandet och omplaceringenav djuret.

Källa: Länsstyrelsen

ANNONS