Långekärrs skola
Långekärrs skola

1 900 namn kan leda till folkomröstning

ANNONS
|

– Vi är väldigt stolta. Vi har knackat dörr och stått vid affärer och pratat för vår sak. Många är arga och upprörda, de allra flesta håller med oss, säger Gunilla Engblom, förälder på Långekärrs skola.

I går eftermiddag ingick hon i delegationen som lämnade över de 1 900 namnen till kommunledningen i Skärhamn. Det är med bred marginal mer än de 10 procent som krävs för att kommunfullmäktige ska tvingas ta upp begäran till politisk behandling.

– Vi vill egentligen inte ha en folkomröstning. Den kostar ju mycket pengar. Vi vill att de ska ompröva beslutet, att de ska se att utredningen saknar risk- och konsekvensbeskrivningar, säger Gunilla Engblom.

ANNONS

Bland de politiska partierna är reaktionerna på det nu fullgjorda folkinitiativet något avvaktande. Kommunalrådet Martin Johansen (FP) säger att skolfrågan i grunden inte är en lämplig fråga att folkomrösta om.

–Det här handlar om hur vi ska disponera våra lokaler. Om vi skulle folkomrösta om alla sådana frågor så skulle det bli många folkomröstningar. Och vi tycker att vi har mycket kött på benen när vi har tagit det här beslutet, säger Martin Johansen.

Han vill dock inte stänga några dörrar än, utan hänvisar till att namnunderskrifterna nu först ska granskas av kommuntjänstemännen. Först därefter kopplas politikerna in på ärendet.

Nils Lackfors (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, betonar att partiet ännu inte behandlat frågan. Själv är han dock försiktigt positiv.

–Vi ska ha respekt för att många visat engagemang i en politisk fråga. Det ska uppmuntras. Vi har varit positiva till folkinitiativ förut och jag tror att det blir samma sak den här gången, säger han.

ANNONS

Exakt hur frågan ska ställas har namninsamlarna inte tagit någon slutlig ställning till.

– Vi äger inte den frågan. Vi diskuterar det med den politiska oppositionen som vi har fått väldigt bra kontakt med. Men vi har stöd även bland majoritetspartierna. De är splittrade i den här frågan, säger Gunilla Engblom.

Bakgrunden till att den blågröna majoriteten på Tjörn vill stänga Långekärrs skola är att man vill satsa på färre men större skolor. Den beräknade ekonomiska besparingen är ungefär tre miljoner kronor per år.

– Vi vill satsa på lärare i stället för murbruk, säger Martin Johansen (FP).

ANNONS