Övergivet slott ska väckas till liv

Anrika Nolhaga slott i Alingsås har till stora delar stått tomt i ett par år. Nu ska slottets framtid snabbutredas – igen. Men kommunalrådet tror på synliga resultat redan till hösten.

ANNONS
|

Under större delen av 2000-talet har slottet huserat en mat- och konferensrörelse, men sedan 2014 har stora delar av det stått tomt. En restaurang har varit slottets enda hyresgäst, vilket har lett till att ekonomin börjat blöda. Ungefär en miljon kronor årligen har försvunnit ur kommunkassan.

Sedan 2014 har frågan åkt ut och in från politiska dagordningar, det har gjorts utredningar och plockats fram visioner men hela tiden utan att kommunledningen lyckats nå fram till några konkreta åtgärder.

– En viss självrannsakan får vi nog ha när det gäller detta. Det är illa skött så tillvida att vi har lagt ner mycket kraft på att göra en målbild men inte kunnat hitta en politisk kraft att hitta resurser för att förverkliga den, säger Joakim Järrebring (S), kommunalråd i Alingsås.

ANNONS

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott bestämt sig för att de redan framtagna idéerna ska samlas ihop och utredas på nytt. Sedan är tanken att det ska börja hända saker, kanske redan till sommaren.

–Jag tror att det kanske kan börja synas vissa förändringar redan under sommaren, men att det kommer igång mer permanenta verksamheter under hösten, säger Joakim Järrebring.

En idé som ligger högt upp på listan är att skapa ett utrymme för fria konstnärer att visa sina verk. Mycket aktuell är också tanken att skapa någon typ av experimentverkstad för barn och unga, en verksamhet som i dag finns i ambulerande form i kommunen. Joakim Järrebring utesluter heller inte att slottet kan användas till utbildningar och konferenser som kommunen i dag ordnar på andra ställen.

Det rödgröna styret har i sin budget vikt en miljon kronor per år för att hålla slottet under armarna. Joakim Järrebring när en viss förhoppning att de pengarna inte ska behövas i all oändlighet.

–Vi får börja så här för att få folk att komma till slottet igen. Sedan kanske det går att hitta hyresgäster som kan komma in på mer marknadsmässiga villkor, säger Joakim Järrebring.

ANNONS

Fakta: Snart 140 år

Nolhaga slott började byggas i slutet av 1870-talet. Förste ägaren hette Claes Adelsköld, som kunde njuta av bland annat ett biljardrum, ett bibliotek och en stor salong med spegelspis. Det fanns också särskilda rum för betjäningen.

1921 köptes slottet av Alingsås kommun. Sedan dess har det fyllt en mängd olika funktioner: flyktingboende, pensionat, nödbostäder och handelsskola.

ANNONS