Räddningstjänsten har under helgen fått rycka ut på ett flertal gräsbränder. Arkivbild.
Räddningstjänsten har under helgen fått rycka ut på ett flertal gräsbränder. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Ökad brandrisk på Västkusten

Just nu är det torrt i Västra Götaland. Så pass torrt att SMHI utfärdat en varning för brandrisk för Västkusten.
– Man bör ju inte tända eld utomhus, säger meteorologen Ingrid Eronn.

ANNONS
|

Påskhelgen har hittills bjudit på åtminstone ett säkert vårtecken: nämligen gräsbränder. Bara under långfredagen och påskaftonen har räddningstjänsten larmats ut på ett tjugotal bränder i Västra Götaland.

Och nu går SMHI ut och varnar för ökad brandrisk i Västra Götaland under de närmsta dygnen. Det har till stor del att göra med det fina vädret göteborgarna fått uppleva de senaste dagarna.

LÄS MER: Sex bränder på tio timmar: "Finns gott om torkat fjolårsgräs"

– Det har att göra med att det är torrt. Att snön smälter bort och torrt fjolårsgräs kommer fram. Innan det nya gräset har vuxit upp uppstår gräsbrandrisken, säger Ingrid Erron, meteorolog på Foreca.

ANNONS

Västra Götaland extra drabbat

Den förhöjda brandrisken är centrerad till Västra Götaland. Flera områden i landet har de senaste dagarna fått en del regn och även snö, samtidigt som Västkusten haft sol och uppehållsväder.

– Solen gör ju att det torkar upp fortare, säger Ingrid Erron.

Torkan, och därmed också brandrisken, väntas stanna även under de kommande dygnen. Göteborg väntas inte få någon nederbörd för än på tisdag.

"Elda med yttersta försiktighet"

Med påskledighet, sol, och vår i luften är det inte särskilt konstigt att man vill spendera mer tid utomhus, kanske med en grill. I så fall ska man se till att släcka ordentligt efter sig.

– Man bör ju inte tända eld utomhus. Det finns ju de som eldar gräs, och då ska man göra det med yttersta försiktighet, säger Ingrid Erron.

Enligt räddningstjänsten råder det för tillfället inget förbud mot eldning utomhus.

Samtidigt rekommenderar räddningstjänsten att man bör vända sig till sin kommuns miljöförvaltning om man har frågor gällande utomhuseldning.

ANNONS