Gullhomenborna Ann Breeze och Hans Pettersson ser mestadels positivt på satsningen i Tuvesvik som redan har gett många fler parkeringsplatser.
Gullhomenborna Ann Breeze och Hans Pettersson ser mestadels positivt på satsningen i Tuvesvik som redan har gett många fler parkeringsplatser.

Öbor får betala för färjekaos

ANNONS
|

Det byggs för fullt vid färjeläget i Tuvesvik. Drygt 800 nya parkeringsplatser ska bringa ordning och reda för dem som ska ta sig ut till Käringön, Gullholmen eller Härmanö. När färjetrafiken läggs om nästa vår försvinner sträckan Hälleviksstrand–Käringön och ersätts av färjor mellan öarna och Tuvesvik.

På så sätt försvinner det parkeringskaos som i flera år rått i Hälleviksstrand och delvis i Tuvesvik under högsäsong. Men i stället knyts nu fastighetsägarna på öarna till att betala en avgift på 45 000 kronor för en vanlig p-plats och 54 000 kronor för en garageplats.

– Visst är det mycket pengar. Samtidigt påverkar det fastighetens värde positivt. Och att kunna ställa bilen någonstans är en förutsättning för att kunna bo och besöka öarna, säger Hans Pettersson, ordförande i Gullholmens byalag.

ANNONS

Avgifterna väntas klubbas i fullmäktige under våren. Det är lantmäteriet som genom en förrättning ska fördela p-platserna. Men om de kommer att räcka till både bofasta och tillfälliga besökare är oklart.

– Det är lantmäteriet som bestämmer och de kommer att utgå från vad som är rimligt. Men fastighetsägare, bostads- och lägenhetsinnehavare kommer att få var sin plats. En del vill ha två p-platser men det är osäkert om det kommer att räcka till det, säger Annika Carlén, mark- och exploateringschef på Orust.

Hur öbor och fastighetsägare ska betala avgifterna är inte spikat. Det troliga är att samfällighetsföreningarna på öarna lånar pengar och sedan tar ut en parkeringsavgift av fastighetsägarna.

– Vi vet mer efter förrättningen. Då vet vi vilka förutsättningar vi kan jobba efter. Sedan har vi driften av p-platserna också. Det har vi inte diskuterat och där finns många frågetecken, säger Hans Pettersson.

Ann Breeze arbetar på Gullholmsbadet och är liksom Hans Pettersson i grunden positiv till en förändring. Båda önskar sig dock bättre turer för färjetrafiken.

– Ibland är det så fullt på färjan att inte alla får plats. Och ibland går den helt fel tider. Vi vill ha en bättre anpassning till verkligheten. För att samhället ska kunna ta emot turister och leva sommartid måste det också leva vintertid, säger Ann Breeze.

ANNONS

Den nya hamnterminalen i Tuvesvik med drygt 800 parkeringsplatser beräknas vara helt klar i maj–juni 2013.

Satsningen inleddes 2010 och kostar Orust kommun inledningsvis drygt 100 miljoner kronor. Omkring 33 miljoner kronor får kommunen tillbaka via statsbidrag. Resten hoppas man få igen på annat sätt. Bland annat genom de aviserade avgifterna för parkeringsplatserna.

ANNONS