Paradgata. En viktig del i visionen för framtidens Åsa centrum är ett stråk som ska knyta ihop tågstationen, centrum och stranden.
Paradgata. En viktig del i visionen för framtidens Åsa centrum är ett stråk som ska knyta ihop tågstationen, centrum och stranden.

Åsas nya centrum börjar ta form

ANNONS
|

För att Åsa i södra Kungsbacka ska fortsätta utvecklas krävs nya bostadsområden och möjligheter för företag att etablera sig. För några år sedan tog kommunen därför fram en fördjupad översiktsplan där riktlinjerna för ortens framtid stakades ut. Utgångspunkten var bland annat att skapa ett attraktivt stråk mellan tågstationen, centrum och stranden. Att minska bilberoendet och skapa liv och rörelse hela året har varit andra viktiga mål.

I arbetet med att utveckla centrum har Åsaborna fått tycka till genom invånardialoger och planerna för ortens framtid har skapat en del diskussioner. Många vill bevara känslan av det lilla kustsamhället, men samtidigt efterfrågas nya mötesplatser, gym, kaféer och butiker.

ANNONS

Nu går processen ytterligare ett steg. I går godkändes planprogrammet av kommunstyrelsen arbetsutskott och snart kan därmed detaljplanearbetet dra igång. Eftersom området är stort ska det delas in i flera planer, vilka som påbörjas först beror på markägarnas intresse.

– Jag tror att Eksta och Derome vill komma igång med byggandet av bostäder så snart som möjligt. När det väl börjar byggas kommer säkerligen fler fastighetsägare att bli intresserade av att starta något, säger Hans Forsberg (M) ordförande i kommunstyrelsen.

En stor fråga hittills har handlat om dagvattenhanteringen i området. I dag finns inget kommunalt dagvattensystem i Åsa centrum utan hanteringen sköts av olika samfällighetsföreningar. Men enligt kommunstyrelsens arbetsutskott krävs ett kommunalt system för att genomföra centrumplanerna.

– Kommunen tar på sig huvudmannaskapet i centrum. Det kommer att kosta lite pengar, men det är svårt att få alla att bli överens om det inte finns en stark part som driver alltihop.

Hans Forsberg tror att det kan bli byggstart om två år. Han har stora förhoppningar på projektet.

– Under den tiden jag varit med i politiken har det varit svårt att hantera Åsa centrum. Det har inte funnits någon samlad bild av hur man ska göra. Nu finns det ett planprogram som skapar möjligheter att utveckla samhället långsiktigt.

ANNONS

Fakta: Plan för Åsa centrum

Planprogrammet syftar till att ta fram en målbild för utvecklingen av Åsa centrum. Arbetet ska ske i etapper och delas upp i 4-6 detaljplaner.

150 - 250 nya bostäder planeras, till största del lägenheter samt minst 10 000 kvadratmeter yta för verksamheter.

Varbergsvägen ska anpassas för med gång- och cykeltrafik.

Nya torg och stråk ska led till mer liv och rörelse. Passager ska minska barriäreffekten av vägar och byggnader.

ANNONS