Evelina Lindgren gillar att hitta på nya saker och på APak får medarbetarna också stort utrymme för egna idéer. En av företagets senaste produkter är ett mobildagis i wellpapp där man kan förvara telefoner under möten.
Evelina Lindgren gillar att hitta på nya saker och på APak får medarbetarna också stort utrymme för egna idéer. En av företagets senaste produkter är ett mobildagis i wellpapp där man kan förvara telefoner under möten.

Årets unga vd vill se mer glädje på jobbet

ANNONS
|

– Jag blev jätteförvånad, men det är kul. Det känns som ett pris till alla i organisationen och en bekräftelse på att företaget utvecklas åt rätt håll. Nu är det bara att fortsätta så här, säger Evelina Lindgren.

Hon tar emot i den ljusa receptionen på förpackningsföretaget APaks huvudkontor i Mölndal. Det har gått knappt ett år sedan Evelina Lindgren tog över posten som vd efter sin far. Men hon har jobbat inom familjeföretaget i många år innan dess och haft en rad chefspositioner.

– Jag kan inte köra truck, men annars har jag gjort det mesta. Jag har velat lära mig allt.

ANNONS

I måndags fick Evelina ta emot utmärkelsen Årets unga vd som delades ut på Berns salonger i Stockholm. Bakom priset står tidningen Entreprenör och ledarskapssajten Motivation.se. Att Evelina Lindgren lyckats göra de 60 medarbetarna engagerade i bolagets långsiktiga mål, utveckling och lönsamhet genom att införa ett nytt arbetssätt var en del av juryns motivering.

När Evelina Lindgren blev vd funderade hon en hel del över sin egen vision om företagets framtid. Det handlar dels om lönsamhetsmål, men också om att växa långsiktigt och värna om de anställda.

– Kan jag vara med och bidra till en bra arbetsplats är det fantastiskt. Det är klart att vi måste tjäna pengar, men tycker man att det är roligt gör man också ett bra jobb.

Evelina berättar att hennes pappa hade samma filosofi, men att förändra arbetssättet var hennes idé. I dag jobbar företaget med fokusområden där alla riktar in sig på en fråga under en viss period. Just nu gäller det att minska fel i alla processer.

– Ska vi vara bäst måste vi ha målet noll fel. Men man behöver inte leta brister utan kan i stället säga, det här är bra, varför gör vi inte alltid så?

ANNONS

Evelina tror att hennes styrkor som ledare handlar mycket om att hon är en positiv person.

– Vi kommer att stöta på motgångar, men vi ska ta oss an dem med ett positivt förhållningssätt. Det pratar vi mycket om internt.

APak har många stora kunder och exporterar förpackningar till länder som Kina och USA. Men trots en del resor är Evelina Lindgren inte en vd som sliter dygnet runt.

– Jag vill inte vara stressad. Jag tror på att det måste vara hållbart, man ska ju behålla energin i många år.

FAKTA: Evelina Lindgren

Ålder: 30 år

Bor: Lägenhet i Johanneberg

Familj: Sambon Markus, mamma Manja, pappa Åke och syskonen Joel och Andrea

Bakgrund: Läste ekonomi på Högskolan Väst. Började jobba i familjeföretaget som 21-åring och har bland annat varit logistikchef, affärsområdeschef och vice vd

Intressen: Träna, bland annat crossfit och löpning. "Träningen är min stora passion, det är viktigt att ha något annat än jobbet att fokusera på". Tycker också om att läsa

Läser just nu: "Sälj!" av Fredrik Eklund och "Målet" av Eliyahu M Goldratt

ANNONS