Årets polishund är korad

Den tyska schäferhunden Grym, 6 år, blev den lyckliga vinnaren av titeln Årets polishund 2016. - Jag såg direkt att det var en kanonhund, säger Gryms förare och husse.

ANNONS
|

PerEriksson är förare och husse till Grym. Tillsammans har de räddat liv, spårat tjuvar och ökat tryggheten i Jönköpings polisområde de senaste åren.

Nu har Grym fått titeln Årets polishund 2016 - något som hans ägare är väldigt stolt över.

- Jag blev oerhört stolt. Han är värd det, helt klart, säger PerEriksson.

Priset innebär ett resestipendium på 20 000 kronor för Per Eriksson - och ett gott ben, sex månaders foder och en säng till Grym.

Juryn, som utser Årets polishund, är representanter från Svenska Kennelklubben, Polisens Hundförarförbund och Polisen.

- Jag har haft förmånen att få en riktigt bra tjänstehund. En enklare och smidigare hund får man leta efter. Vi har bra flyt och fungerar väldigt bra ihop.

ANNONS

"Han vill alltid vara med"

Gryms främsta egenskaper är, enligt hans husse, nyfikenheten och att man inte behöver förklara för honom vad han ska göra. Han vet.

- Han är en trogen följeslagare som alltid ställer upp. Det märks på hanatt han är engagerad i jobbet ochhan vill alltid vara med, säger PerEriksson.

Det var för drygt fyra år sedan som PerEriksson blev husse till honom. Grym kom från en ägare där han hade agerat väktarhund tidigare.

Redan vid första mötet med schäfern insåg Per att Grym var den perfekta polishunden - och tog honom, efter en månad tillsammans - i tjänst som polishund.

- Jag såg direkt att det var en kanonhund med allvar i sig. Han förstår innebörden av arbetet. Vissa hundar är bara snälla. Grym är positiv och snäll, men när det behövs har han lite allvar i sin ryggsäck och han ta fram dominans.

Han berättar att mycket fritid läggs på att öva tillsammans och att Per har försökt skapa goda förutsättningar för sin hund från första början - något som uppenbarligen har fungerat väl.

ANNONS