Projektledaren Niclas Åbergs hand avslöjar hur små ålynglen är när de
Projektledaren Niclas Åbergs hand avslöjar hur små ålynglen är när de

Ålräddning i Bohuslän

ANNONS
|

Forskarna vet inte säkert vilka orsakerna är till att ålbeståndet minskat, men det finns flera troliga teorier. En är att det har fiskats alldeles för mycket ål runt om i världen under alla stadier av fiskens utveckling. En annan att uppväxtområdena har blivit färre i takt med att vattenkraften byggts ut.

– Det har också dykt upp nya parasiter som sätter sig på ålens simblåsa. Och till det kommer att ål är en fet fisk och därmed är mer känslig för miljögifter, säger Niclas Åberg, projektledare på Åtta fjordar.

Minskningen av ål har sannolikt pågått under hela 1900-talet, men har accelererat kraftigt under de senaste tre decennierna. På 30 år har den invandrade glasålen i Sverige enligt forskarna minskat med 97–99 procent.

ANNONS

Tidigare utsättningar av ål på östkusten har visat att fiskarna har svårt att hitta ut ur Östersjön. Därför görs nu försök på västkusten där ålen har fritt spår ut i Atlanten och tillbaka till Sargassohavet.

– Förra veckan satte vi ut 90 000 yngel utanför Svanesund och Ljungskile och nu lika många i Havstensfjorden. Man räknar med att 15 procent överlever, så i bästa fall ger det här ungefär 27 000 ålar. Om tre eller fyra år vet vi hur många som har vuxit till sig, säger Niclas Åberg.

Han vill gärna sätta ut fler ålyngel nästa år, men om det blir någon fortsättning beror på om EU beviljar nya pengar. Årets utsättning kostar närmare en miljon kronor.

– Om det blir så är vi gärna med och hjälper till. Vi ska också vara ärliga och säga att vi inte vet ännu om utsatta ålar är lika bra på att simma tillbaka som de som tagit sig hit själva. Men vi tror och hoppas det. Det här är i alla fall de bästa platserna i Sverige att släppa ut yngel på, säger Niclas Åberg.

Är ett samarbetsprojekt där kommunerna Kungälv, Tjörn, Orust, Stenungsund och Uddevalla deltar tillsammans med Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna.

Projektets syfte är att sammanställa och tillgängliggöra information om fjordarna i kommunerna med fokus på biologiska särarter, värdefulla miljöer, vattenbruk och fiske, friluftsliv och samhällsplanering.

Projektet ska även bidra till att uppnå det nationella miljömålet Hav i balans samt levande kust och skärgård.

ANNONS