Åklagare granskar mjölkvitt bäckutsläpp

ANNONS
|

– Påståendena är av det slaget att det finns skäl att anta att ett brott kan ha begåtts. Nästa steg är att se om det finns någon som kan delges misstanke, säger kammaråklagare Bo Lindgren.

Bakgrunden är en åtalsanmälan från Stenungsunds kommun mot Arboritec, ett företag som tillverkar golvhärdningsmedel. I slutet av oktober fick de ett besök av kommunens miljöinspektör Anna Zeffer som konstaterade att man i lokalerna hanterade "kemikalier med intensivt vit färg".

Stenungsunds kommun anser att det skulle kunna finnas ett samband mellan företagets verksamhet och det mjölkvita utsläpp som anmälts av de närboende.

ANNONS

– Anmälarna uppgav att det luktade kemikalier om bäcken. Och det finns inte så många företag att välja på i det här området, säger Anna Zeffer som också tagit hand om två vattenprover som samlats in av anmälarna.

Enligt åklagare Bo Lindgren ska dessa prover nu analyseras.

Arboritecs vd Jörgen Kaldemark säger till GP att han är helt övertygad om att utsläppet inte kommer från företagets fabrik.

– Det är helt uteslutet. Vi är extremt noga med sådana här saker. Jag gick runt med kommunens miljöinspektör och kollade dagvattenbrunnarna och det fanns inga spår av något vitt, säger han.

ANNONS