Skiss över Åbytravet från söder. Med hotell och mässhall.
Skiss över Åbytravet från söder. Med hotell och mässhall.

Åbytravet får bygga hotell och mässhall

ANNONS
|

–Vi kör trav på Åby i snitt 1,5 dagar per vecka, men helst vill vi ha arrangemang som sträcker sig över alla veckans dagar, säger Åbytravets vd Nils Andréasson.

Framtidsplanerna har funnits i närmare tio år, men det är först efter att stallbacken med stall, kafé och gymnasieskola har rivits och gett plats för bostäder som travbanan nu går in i nästa fas.

I går ställde sig politikerna i Mölndals kommunstyrelse bakom den detaljplan som ger Åbytravet möjlighet att bygga ett 16 våningar högt hotell med omkring 150 rum samt en mässhall.

–Vi har fått en del protester från närboende. Det finns en oro för att ett bygge kan leda till ökad trafik, mer folk i området som skulle kunna störa dem som redan bor där och att hotellet kommer att skugga en del av husen. Men den samlade nyttan väger faktiskt tyngre i det här fallet, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (S).

ANNONS

Han poängterar att vissa ändringar har gjorts efter att detaljplanen var ute på samråd för att minska påverkan i området, bland annat har hotellbyggnaden vridits något. Att Mölndal får fler hotell är han dock positivt inställd till.

–De hotell vi har i dag är ständigt fullbelagda. De ligger centralt och därifrån går det snabbt att ta sig om man vill till Göteborg. Jag tror vi har plats för fler hotell än det här.

Åbytravets vd Nils Andréasson anser att Mölndal i behov av en större samlingspunkt, något som ett hotell och en mässhall skulle kunna skapa.

– Det ger mer liv till området. Jag ser att man kan hitta synergieffekter mellan travet och hotellet med exempelvis en gemensam kvarterskrog. Vad gäller mässhallen så är den tänkt för mässor som är för små för Svenska mässan. Sådana alternativ finns redan i Stockholm och Malmö men inte i Göteborgsområdet.

Är tanken att Åbytravet ska driva alltihop?

–Nej, vi ska ansvara för travet men också fungera som fastighetsägare. Tanken är att vi ska teckna avtal med en mässarrangör och detsamma gäller hotellbiten. I nuläget finns ingen hotelloperatör klar.

Under hösten kommer Åbytravets ledning, styrelse och samarbetspartners att arbeta med de ekonomiska detaljerna för att kunna presentera ett förslag för medlemmarna i Åby travsällskap i början av nästa år.

ANNONS

Fakta: Åbytravets hotell och mässhall

I går godkände kommunstyrelsen detaljplanen för hotell på 16 våningar och en mässhall. Planen kommer troligtvis att antas av fullmäktige 23 september.

Dagens parkeringsplats för närmare 2 000 bilar ska rustas upp för att bland annat kunna ta hand om dagvattnet bättre.

Vd Nils Andréasson har en förhoppning om att spaden kan sättas i marken hösten 2016 och att bygget ska stå klart våren 2018.

ANNONS