Räddningstjänsten lyckades till slut få upp älgen ur gödselbrunnen.
Räddningstjänsten lyckades till slut få upp älgen ur gödselbrunnen. Bild: Räddningstjänsten Hylte

Älg fastnade i gödselbrunn – räddades

En älgkalv gick under söndagen ner i en gödselbrunn i Torup i Halland och fastnade. Efter 45 minuter lyckades räddningstjänsten rädda älgen – som klarade sig till synes oskadd.

ANNONS

Det var förbipasserande som upptäckte att en ung älg ramlat ner i en gammal gödselbrunn i Torup i Hylte kommun. De larmade Räddningstjänsten.

– Vi misstänker att älgen har gått för nära och halkat ner i brunnen. Det var väldigt halt vid kanterna, säger insatsledaren Mikael Andersson vid räddningstjänsten i Hylte.

Enligt räddningstjänsten är gödselbrunnen inte längre i bruk, men den senaste tidens regn har gjort att det var en dryg meter hög gyttja i botten vilket gjorde det besvärligt för älgen när den försökte ta sig upp.

Hur länge älgkalven befunnit sig i brunnen är oklart.

Sprang oskadd in i skogen

Efter ungefär 45 minuters arbete lyckades räddningspersonalen få upp älgkalven ur brunnen.

ANNONS

– Vi skar bort den hala plasten vid en av brunnens kanter, lyckades fästa ett rep runt älgen och drog i älgen samtidigt som den försökte själv ta sig upp själv. När älgen kom upp sprang den till synes oskadd tillbaka in i skogen, säger Mikael Andersson.

Vanligtvis faller inte den här typen av insatser in under räddningstjänstens uppdrag. Men Mikael Andersson berättar att han och personalen gjort bedömning att det fanns goda chanser att rädda älgen.

– Det är ju en lite annorlunda insats och faller egentligen inte under vår lag. Men kan vi göra något, så gör vi det, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS