Elisabeth Birath i Kungälv ser fram emot att få mat från lokala krögare levererad med hemtjänsten. I dag äter hon mycket halvfabrikat.
Elisabeth Birath i Kungälv ser fram emot att få mat från lokala krögare levererad med hemtjänsten. I dag äter hon mycket halvfabrikat.

Äldre kan få mat från lokala krögare

ANNONS
|

I dag får kommunens äldre matkunder fryst mat, producerad i Västerås. Men det kan bli ändring på det efter att kommunstyrelsen röstat ja till en motion från samtliga partier i välfärdsberedningen.

– Det är jätteroligt att alla är överens om detta och det behöver faktiskt inte bli dyrare visar erfarenheter från andra kommuner, säger Gun-Marie Daun (KD) före detta ordförande i sociala utskottet som lovordat idén.

Frågan diskuterades i samband med valrörelsen med en av krögarna på Älvsmagasinet i Kungälv när före detta äldreministern Maria Larsson (KD) var på besök. Men nu ska alltså förvaltningen gå vidare och titta på hur denna kan förverkligas. Välfärdsberedningen har föreslagit att kommunen ska genomföra några lokala projekt där man provar att laga mer mat hemma hos äldre samt inköp av matlådor från lokala restauranger.

ANNONS

– Vi ska utreda detta nu och undersöka om det finns fler lokala krögare som kan tänka sig att ställa upp och så kommer vi tillbaka till politiken med en plan och konsekvenser så får de ta ett beslut om hur det ska se ut, säger Denny Kraft sektorschef för vård och omsorg.

Potatis i saltlake

Kungälvsbon Elisabeth Birath, 82 år, som har hemtjänst sedan 1998, var med på mötet med ministern. Hon har hunnit testa olika matalternativ. Bäst tyckte hon att det var i början när hon fick varm lagad mat direkt från närbelägna Ytterbyhemmet, sämre när Samhall tog över.

– Potatisen hade legat i saltlake och var hårda utanpå och mjuka inuti. Jag tog med mig en låda ned till kostansvarige på kommunen och sedan sa jag upp leveransen, berättar hon.

Hon tror på idén att engagera lokala krögare.

– Det är väldigt positivt att det samtidigt genererar arbetstillfällen på hemorten, man får kontroll på vad det är man äter och slipper allt det här bilåkandet med maten, vilket är bra för miljön, funderar hon entusiastiskt.

ANNONS

Alternativet att hemtjänsten ska hjälpa henne att laga mer mat hemma gillar hon dock inte.

– Nej. De unga som kommer kan ju inte laga mat.

Fakta: Lokalt lagad mat

Enligt ett förslag från välfärdsberedningen ska möjligheterna till olika alternativ att laga mat hemma hos äldre utredas liksom olika alternativ till inköp av matlådor från lokala restauranger.

Motionen är antagen av kommunstyrelsen och tas upp på kommunfullmäktiges nästa möte.

Någon tidsram för utredningen är inte satt varför det är oklart när de nya möjligheterna blir verklighet.

ANNONS