Västsvenske Peter Dahlin släpps från fångenskap i Kina

Den västsvenske människorättsaktivisten Peter Dahlin, som har suttit fängslad i 23 dagar Kina, har släppts och utvisats ur landet, enligt SVT Nyheter. – Det här har varit jättejobbigt så klart, säger hans pappa till GP.

ANNONS
|

SVT Nyheter uppger den australiensiska public service-företaget ABC som källa till nyheten.

Det var i början av januari som Peter Dahlin från Stenungsund frihetsberövades av kinesiska myndigheter. Han var på väg till flygplatsen i Peking när han försvann och till en början nekades den svenska ambassaden i Peking att få träffa 35-åringen.

Peter Dahlins pappa Thomas Dahlin är lättad över beskedet.

– Klart att det känns jättebra. Samtidigt vill jag inte ta ut något i forskott innan han sitter på ett flygplan hem till Sverige. Det kan hända saker innan dess, säger han till GP.

Thomas Dahlin har inte haft kontakt med sin son sedan beskedet om han har släppts kom.

ANNONS

– Jag vill inte gå in närmare på det men det är klart att det har varit skitjobbigt, säger han.

Enligt australiensiska ABC har Peter Dahlin sats på ett plan till Sverige och utvisats från Kina efter anklagelser om att han jobbade för och drev en illegal organisation som hotade kinesiska statens säkerhet.

Chinese urgent action working group som Peter Dahlin jobbar för förmedlar juridisk hjälp och stöder männskligarättighetsaktivister i Kina.

I förra veckan släpptes en videoupptagning av Peter Dahlin där han erkänner brott mot den kinesiska regimen och ber dess ledning om ursäkt. Hans egen organisation och arbetsgivareChinese urgent action working group har dock beskrivit erkännandet som ett "framtvingat uttalande".

Peter Dahlins så kallade erkännande i statliga CCTV kommer bara dagar efter att ett liknande erkännande med den svenske bokförläggaren Gui Minhai sändes i kinesisk tv. Gui Minhai försvann i Thailand redan i oktober. Enligt erkännandet har Gui Minhai överlämnat sig till kinesiska myndigheter frivilligt för att sona en smitningsolycka han gjorde sig skyldig till 2003. Kritiker menar i stället att han förts bort av kinesiska myndigheter för att han publicerat böcker som riktar kritik mot Kinas maktelit.

ANNONS