Zumas dagar vid makten räknade

Tre sydafrikanska expresidenter står bakom ett upprop om att stoppa den djupnande politiska krisen i landet. Det är det senaste initiativet som riktar sig mot den allt mer impopuläre presidenten Jacob Zuma.

ANNONS
|

- Zumas handlingsutrymme krymper från alla håll och kanter. Det är stora demonstrationer mot honom. Oppositionspartiet Demokratiska alliansen kräver hans avgång och ökad transparens, säger Björsson till TT.

Hon besökte Sydafrika nyligen och kunde konstatera att det finns en ganska stor folklig medvetenhet om och ett motstånd mot utvecklingen i landet. Det pågår enligt henne diskussioner på hög nivå inom regeringspartiet ANC om hur man ska lösa situationen.

ANNONS

- ANC försöker nu rädda ansiktet, rädda partiet, säger hon.

På sikt tror hon att ANC kommer att delas.

- ANC är ju en stor koalition som har enats i kampen mot apartheid. På sikt måste partiet nog delas upp. Partiet måste också börja ta itu med korruptionen. Man måste skapa ett öppet och transparent parti och man måste förmodligen börja från partitoppen, säger Gabi Björsson.

Fem dagar

Att Zuma i början av april avskedade den internationellt respekterade Pravin Gordhan och andra ministrar har lett till stora protester i landet, bland annat utlysta av oppositionspartiet DA som gått till domstol för att få Zuma att förklara orsaken till den nattliga regeringsombildningen. Men även ledningen i styrande ANC och dess allierade har fått nog.

Regeringsombildningen fick valutan rand att störtdyka och kreditbetyget att falla till skräpnivå.

Högsta domstolen kräver att Zuma avslöjar de handlingar som låg bakom hans kontroversiella beslut att sparka finansministern.

ANNONS

Beslutet uppges ha baserats på en "säkerhetsrapport" som visade att finansministern konspirerat mot presidenten. Zuma fick av domstolen fem dagar på sig att visa upp alla dokument som har med saken att göra.

Förhalningstaktik

- Det man tror kommer att hända nu är att Zuma inleder olika förhalningsmetoder för att dra ut på det här så mycket som möjligt, säger Gabi Björsson.

De tidigare presidenterna Thabo Mbeki, FW de Klerk och Kgalema Motlanthe föreslår tillsammans med den förre vicepresidenten Phumzile Mlambo-Ngcuka en nationell dialog för att få slut på den "destruktiva" krisen.

De konstaterar att landet befinner sig i den värsta politiska och ekonomiska krisen sedan 1994, då apartheid avskaffades.

- Om vi tigande tillåter att denna ohälsosamma politik fortsätter, kommer historien aldrig att förlåta vår generation, säger Motlanthe enligt AFP.

TT

Fakta: ANC

• Afrikanska nationalkongressen (ANC), som kämpade för svartas rättigheter, förbjöds 1960 och tog därefter till vapen.

• Partiet blev åter tillåtet 1990, då frihetskämpen Nelson Mandela frigavs efter 27 år i fängelse.

• 1994 vann Mandela och ANC det första fria valet i Sydafrika. ANC har vunnit alla nationella val sedan dess.

• ANC leds för närvarande av Sydafrikas president Jacob Zuma.

ANNONS