Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma åtalas. Arkivbild.
Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma åtalas. Arkivbild.

Zuma åtalas för korruptionsbrott

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma åtalas för korruptionsbrott. Misstankarna är kopplade till vapenaffärer som den sydafrikanska regeringen ingick i slutet av 90-talet.

ANNONS
|

- Efter att ha tagit frågan i beaktande, är jag av åsikten att de finns rimliga utsikter för ett framgångsrikt åtal mot Zuma, säger chefsåklagare Shaun Abrahams under en presskonferens.

Zuma hade lämnat in en begäran om att åtalet skulle läggas ned. Men Abrahams valde att avslå ex-presidentens framställan, berättade han vidare under presskonferensen.

- Rättvisa måste inte bara skipas utan man måste se till att den skipas. Jag är medveten om att alla står lika inför lagen, säger Shaun Abrahams.

ANNONS

Anklagelserna gäller 16 åtalspunkter, som innehåller 783 misstänkta fall av korruption, pengatvätt och utpressning i samband med stora vapenaffärer under 1990-talet. Zuma misstänks ha gjort en personlig profit på motsvarande flera miljoner kronor. Han nekar till anklagelserna.

Zuma tvingades bort från presidentposten i februari sedan hans eget parti ANC vänt honom ryggen.

Korruptionsanklagelserna hängde över honom redan innan han valdes till president 2009, men då lades utredningen ned några månader innan valet på grund av en teknikalitet – telefonavlyssning riktad mot regeringsföreträdare ansågs vara ett oskäligt ingripande.

Ex-presidenten antas överklaga åtalsbeslutet. Dessutom står åklagare Abrahams själv på osäker mark. Han har fram tills nyligen betraktats som en "Zumaman" bland annat därför att han tillsattes av Jacob Zuma, ett val som ifrågasatts av meningsmotståndare.

TT-Reuters

Bakgrund: Zuma och korruptionen

Jacob Zuma, 75 år, var Sydafrikas president mellan 2009 och 2018.

Hans presidentskap har befläckats av en rad allvarliga anklagelser, bland annat att han lagt grunden för en kultur av statlig korruption och lett landet in i ekonomiska svårigheter.

Inom ramen för stora vapenaffärer under 1990-talet, däribland köpet av svenska Jas Gripen-plan, misstänks han för 783 fall av korruption, pengatvätt och utpressning. Den processen mot Zuma lades först ner, för att senare tas upp igen.

Uttrycket "kidnappning av staten" används ofta i samband med korruptionsmisstankarna mot Jacob Zuma. Det härrör bland annat från den tidigare justitieombudsmannens Thuli Madonselas rapport. I denna kräver JO en rättslig utredning av Jacob Zumas nära kopplingar till den mäktiga affärsfamiljen Gupta, som misstänks ha ett korrupt inflytande över delar av regeringen.

Madonsela har också kritiserat presidenten hårt för att han för skattebetalarnas pengar lät upprusta en av sina bostäder, Nkandla. Kostnaden var 246 miljoner rand (omkring 150 miljoner kronor). Enligt Zuma gjordes upprustningen av säkerhetsskäl. Han har av landets författningsdomstol beordrats att betala tillbaka en del av summan.

ANNONS