Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Flera nätjättar har kallats till en utfrågning i ryssutredningen, bland annat Facebook där Mark Zuckerberg är vd. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Zuckerberg försvarar sig mot Trump

  Mark Zuckerberg slår tillbaka mot anklagelser om att Facebook påverkade valet. President Donald Trump twittrar att företaget "alltid varit anti-Trump".

  Facebook-vd:n har i ett inlägg lagt ut ett försvarstal kring anklagelser om att sociala medier-företaget påverkade presidentvalet i fjol där Donald Trump segrade.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  "Trump säger att Facebook är emot honom. Liberaler säger att vi hjälpte Trump. Så är det att driva en plattform för alla sorters åsikter", skriver han.

  Zuckerberg har i veckor fått gå på defensiven efter uppgifter om att ryska agenter köpt annonser och skapat falska konton på nätverket för att skapa oreda i amerikansk politik inför valet.

  Tusen gånger mer

  Zuckerberg skriver att valet 2016 var det första i USA där internet var den viktigaste kommunikationskanalen för presidentkandidaterna. Hundratals miljoner kronor spenderades på annonser från presidentvalskampanjerna, enligt vd:n, vilket är tusen gånger mer än för eventuella felaktiga annonser.

  Vd:ns inlägg kom efter det att Trump twittrat om att Facebook, liksom de stora tv-kanalerna samt tidningarna The New York Times och The Washington Post, alltid varit "anti-Trump".

  Kallas till utskott

  De som utreder Rysslands inblandning i valet verkar uppenbarligen anse att Facebooks roll är viktig att ta upp. Underrättelseutskottet i USA:s representanthus meddelar att det kommer att hållas en öppen utfrågning av flera nätjättar som en del i utredningen.

  Förutom Facebook är Google och Twitter kallade till utfrågningen. Det är oklart om Zuckerberg själv kommer att delta.

  Enligt ett uttalande från utskottet är syftet att bättre förstå "hur Ryssland använde verktyg och plattformar på nätet för att skapa splittring och för att påverka valet".