Zimbabwe laddar för presidentskifte

Förberedelserna är i full gång i Zimbabwe för installationsceremonin för landets tillträdande president Emmerson Mnangagwa. Det kommer också uppgifter om att den förre presidenten Robert Mugabe har garanterats åtalsimmunitet efter att han avsagt sig makten.

ANNONS
|

- Det var väldigt känslosamt för honom och han var väldigt bestämd på den punkten, säger en regeringskälla till nyhetsbyrån Reuters.

- För honom var det väldigt viktigt att han garanteras säkerheten att kunna stanna i landet, men också för att kunna resa utomlands när han vill eller måste.

ANNONS

Mugabe är satt i husarrest och har förhandlat med landets militärledning. I tisdags övertalades han att avgå. Trycket var hårt – om han inte friviligt lämnade sin post så väntade en riksrättsprocess för 93-åringen.

Robert Mugabe har inte visat sig offentligt eller uttalat sig sedan hans avgångsbesked kom.

Vill skydda familjen

Han förefaller dock fortfarande befinna sig i huvudstaden Harare. Det är sannolikt också hans hustru Grace. Ett foto på paret, som sägs ha tagits under veckan, när de sitter i en soffa omgivna av ett antal rådgivare cirkulerar på sociala medier men dess äkthet har inte kunnat verifieras. På bilder blundar Robert Mugabe medan Grace Mugabe nedslaget tittar bort från kameran.

Enligt en annan källa som Reuter har talat med var Robert Mugabe under förhandlingarna angelägen om att hans hustru och övriga familjen också garanterades säkerhet.

- Den avgående presidenten är uppenbart medveten om att folket avskyr hans fru.

Ingen officiell bekräftelse har dock kommit om framtiden för paret Mugabe.

I huvudstaden Harare pågår förberedelserna inför fredagens installationsceremoni då Emmerson Mnangagwa svärs in. Ceremonin ska äga rum i en nationell idrottsarena som rymmer 60000 åskådare och organisatörerna har uppmanat alla zimbabwier att komma och delta i "en historisk dag".

ANNONS

Manar till lugn

Det är oklart om Robert Mugabe kommer att närvara under ceremoni. Grannlandet Sydafrikas president Jacob Zuma uppges inte komma till ceremonin eftersom han är upptagen ned att ta emot Angolas ledare, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den tidigare Mugabetrogne Emmerson Mnangagwa uppmanar inför installationen landets medborgare att fortsätta uppträda fredligt och avstå från alla former av "hämndlystna vedergällningar".

Hans anhängare har uttryckt vrede över att han för några veckor sedan fick sparken från posten som vicepresident – en åtgärd som kort därpå fick landets miltär att agera till stöd för den 75-årige Mnangagwa. Vissa av anhängarna uppges ha krävt någon form av aktion gentemot den så kallade G40-gruppen som stödde Robert Mugabe och framför allt hustrun Grace.

Mugabe har varit Zimbabwes ledare sedan självständigheten 1980.

TT-AP-Reuters

Fakta: Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse och civilsamhället. MDC är numera splittrat.

I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, 52 år.

Mugabe tvingades avgå som president tidigare i veckan sedan militärledningen och hans eget parti vänt sig emot honom.

Källa: Landguiden

ANNONS