President Edgar Lungus kabinett väntas inom ett par veckor ta ställning till en eventuell flytt av huvudstaden. Arkivbild.
President Edgar Lungus kabinett väntas inom ett par veckor ta ställning till en eventuell flytt av huvudstaden. Arkivbild.

Zambia överväger flytta huvudstaden

Zambia överväger ett förslag om att flytta huvudstaden från snabbväxande Lusaka till ett nästan obebott område med sumpmark i mellersta delen i av landet.

ANNONS
|

Lusaka har varit den nationella huvudstaden sedan 1935, då Zambia var känt som Nordrhodesia under brittiskt kolonialstyre.

- Inom de närmaste tio åren, kommer du inte att kunna göra affärer i Lusaka på grund av trafikstockningar, säger den nationelle planerings- och utvecklingsministern Lucky Mulusa.

Staden är överbefolkad och det enda vettiga vore att flytta huvudstaden, anser han.

ANNONS

Mulusa säger att president Edgar Lungus kabinett väntas diskutera flytten till Ngabwe-distriktet inom de närmaste två veckorna.

Ngabwe är ett ganska okänt lantligt distrikt nära småstaden Kabwe och omkring 120 kilometer norr om Lusaka. Det blir ofta avskuret, när vägarna blir ofarbara efter översvämningar.

Fördelen är enligt Mulusa är att det ligger välplacerat i mitten av landet. Ngabwe skulle planeras för att kunna hysa regionala organisationer som Afrikanska unionen och organisationen för ekonomisk utveckling i södra Afrika SADC.

- Om Lusaka hade legat bättre till, skulle det ha gynnat många institutioner, säger Mulusa.

TT-AFP

Fakta: Tidigare flyttade huvudstäder

Nigeria flyttade huvudstaden från Lagos till Abuja 1991.

Militärjuntan i Burma bytte huvudstad från Rangoon till nyetablerade Naypyidaw drygt 30 mil längre norrut.

Tanzanias huvudstad Dodoma utformades på 1980 för att bli huvudstad, men mycket regeringsverksamhet blev kvar i Dar es Salaam.

ANNONS