Wonder Woman - FN:s nya ambassadör

På fredagen utsågs superhjälten Wonder Woman till FN:s ambassadör för kvinnors egenmakt. Nu har beslutet fått negativ respons från feminister.

ANNONS
|

Ambassadören för kvinnors och tjejers egenmakt är en del av en kampanj för att öka medvetenheten om målen för att säkra en hållbar utveckling. Ett av de sjutton målen handlar om jämställdhet mellan könen.

FN röstade i fredags fram Wonder Woman som ambassadör för detta specifika område. Valet av ambassadör har både väckt glädje och ilska.

Många anser att Wonder Woman är en bra förebild. Samtidigt menar andraa att det finns flera verkliga starka kvinnor som skulle passa som ambassadörer för jämställdhet och egenmakt - kvinnor som skulle kunna föra kvinnors och tjejers talan bättre.

Namnlista för protest

CNN rapporterar om att en namnlistastartats för att få FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon att tänka om i valet av ambassadör. Namnlistan startades av FNs egna medarbetare och har fått mer än 1600 stödjare på bara en dag.

ANNONS

I protesten mot valet av ambassadör kunde man läsa att även om skaparna av Wonder Woman tänkt sig henne som en krigande kvinna med en feministisk image, ses hon idag av vissasom en storbröstad vit kvinna med orimliga proportioner. En seriefigur som inte borde vara den vars uppgift är att företräda kvinnors egenmakt.

När det tillkännagavs att Wonder Woman blivit ambassadör var Lynda Carter och Gal Gadot närvarande. Lynda Carter spelade superhjälten i serien från 1970 och Gal Gadot kommer i nästa sommar att porträttera Wonder Woman på bioduken. De var båda glada för ambassadörsrollen och fick även ta emot en gåva då Wonder Woman i år fyller 75 år.

FNs svar på protesten

Efter protesterna från FN:s medarbetare angående valet av ambassadör svarade FN:s talesperson Cristina Gallach att de redan har flera män och kvinnor som varje dag kämpar för kvinnors egenmakt och jämställdhet. Som exempel nämnde hon Queen Mathilde of Belgium, Emma Watson och Charlize Theron.

ANNONS