Wikileaks ger diplomatisk kris

ANNONS
|

Men experter menar att USA kastats in i en djup diplomatisk kris – och därmed hela världen.

–USA beklagar djupt att hemligstämplad information nu offentliggjorts, sade utrikesminister Hillary Clinton med återhållen vrede i rösten när hon på en presskonferens i Washington på måndagen för första gången kommenterade avslöjarsajten Wikileaks jätteläcka ett dygn tidigare, då man började offentliggöra delar av det omfattande materialet som påstås bestå av mer än 250000 interna UD-rapporter.

Clinton konstaterade samtidigt bittert att avslöjandet underminerar USA:s möjligheter att arbeta tillsammans med andra länder och hon karaktäriserade läckorna som "en attack mot det internationella samfundet".

Känslig storpolitik

ANNONS

Samtidigt sade hon att materialet förvisso gjort känt att det runt om i världen finns en stor oro kring Irans kärnenergiprogram. Hillary Clinton syftade då på en av de mer uppseendeväckande avslöjandena i materialet - att Saudiarabien kung Abdullah vid upprepade tillfällen bett USA att attackera Iran. Även Bahrains ledare har uppmanat USA att göra något åt Iran "med alla till buds stående medel".

I Wikileaksmaterialet finns också pikanta och i varierande grad nedsättande omdömen om Tysklands förbundskansler, Italiens och Storbritanniens premiärministrar samt presidenterna i Afghanistan, Ryssland och Frankrike. Bland många andra.

Men frustrationen rör i första hand den känsliga storpolitiken som exempelvis redogörelser om tvivel om Nato-allierade Turkiets pålitlighet och om andra tunga överväganden kring Iran, Kina, Nordkorea, Israel, Irak och Pakistan samt att USA-diplomater beordrats utföra spionliknande uppdrag och även granska FN:s ledning.

Att historien är ytterst känslig konstaterade också USA:s justitieminister Eric Holder som på måndagen meddelade att en förundersökning om brott har inletts i frågan.

"Förtroliga bedömningar"

–Det här är inte bara vapenskrammel, svarade Holder på en fråga från en journalist om vad för slags process man avsåg driva mot Wikipediagrundaren, den 39-årige australiern Julian Assange, som för närvarande tros befinna sig någonstans i Europa.

ANNONS

Och Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) ser risken å sin sida att diplomatins möjligheter nu minskar och att världen blir en farligare plats.

–Vi måste kunna göra förtroliga bedömningar, till exempel av vad som verkligen pågår i ett land. Vi måste kunna föra förtroliga samtal med andra politiska ledare i känsliga lägen, utan att det når offentligheten. Om det når offentligheten kommer de inte att säga de sakerna till oss, sade han till Sveriges Radios Ekot.

Utrikesminister Hillary Clinton lovade i slutet av sin presskonferens att hon ska göra allt hon kan för att stoppa framtida läckor av det här slaget.

ANNONS