Wallström: Vi förstår frustrationen

Statsminister Stefan Löfven (S) vill att FN agerar efter USA:s robotangrepp i Syrien. Angreppet kan bryta mot folkrätten, enligt utrikesminister Margot Wallström (S), som får stöd av folkrättsexperten Ove Bring.

ANNONS
|

Margot Wallström svarar inte rakt på frågan om den svenska regeringen anser att USA:s agerande var bra eller dåligt.

- Vi förstår frustrationen som ligger bakom ett sådant här beslut, säger Wallström och pekar på att FN:s säkerhetsråd hittills misslyckats att nå enighet.

- Men vi måste också upprätthålla viktiga principer, som respekt för folkrätten.

ANNONS

Batra försvarar

Moderatledaren Anna Kinberg är tydligare i sitt stöd.

- Här håller alltså en diktator på att mörda sin egen befolkning och gasar ihjäl barn. Då tycker jag att det är både rätt och rimligt och moraliskt försvarbart att USA agerar, säger Kinberg Batra till TT.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund tycker att det är rätt av USA att agera.

- Det är rätt och nödvändigt av USA att svara på det krigsbrott som regimen i Syrien har begått. Det krävs naturligtvis en politisk lösning för Syrien men man kan ändå inte acceptera att kemiska stridsmedel används på 2000-talet, säger Björklund till TT.

Att det saknas folkrättslig grund för attacken beror på att Ryssland skyddar Assad-regimen, framhåller han.

Ett nödvärn

- Men till sist kan inte världssamfundet se på när oskyldiga civila mördas med kemiska stridsmedel. Det är ett slags nödvärn som tillämpas här för att skydda civila människor, säger Jan Björkund.

ANNONS

Folkrättsexperten Ove Bring förstår resonemanget, men hävdar att det är felaktigt.

- Den här magkänslan många har att det är moraliskt och politiskt riktigt är fullt begriplig. Men det finns ingen folkrättslig grund för detta. Trump borde ha gått till säkerhetsrådet för att få ett mandat, säger Ove Bring till TT.

Risk för värre konflikt

- Där hade naturligtvis Ryssland lagt in sitt veto, men FN-stadgans vetorätt är till för att stoppa konflikt mellan stormakterna. Grunden för vetorätten är att av två onda ting så ska man undvika det som är värst. Risken är nu att vi går mot en värre konflikt, säger Bring.

Utrikesminister Margot Wallström framhåller också det folkrättsligt tvivelaktiga i USA:s angrepp.

- Även militära svar måste grundas i folkrätten, säger hon.

ANNONS

Wallström anser att det var väntat med starka reaktioner, bland annat från Ryssland.

- Vi måste se till att det här inte trappas upp till någonting som vi inte vill se – mer aggression och mer vapenmakt. Så fort som möjligt måste vi se till att vi får ansvarsutkrävande. De som använder kemvapen mot sina egna oskyldiga barn och civila måste en dag hamna framför en domare. Det är den allra viktigaste uppgiften vi har, säger Margot Wallström.

Utkräva ansvar

Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att det är världssamfundets uppgift att finna en lösning för Syrien och att gårdagens attack kan innebära en vändning i konflikten.

- Sveriges position är att vi ska lösa det här i FN:s säkerhetsråd, där vi nu har en plats. VI måste hitta en politisk lösning i frågan, säger Löfven till tidningen.

ANNONS

- Det finns ett stort ansvar hos Ryssland, hos USA, hos Kina och hos de andra permanenta medlemmarna att sätta sig ner och hitta en gemensam resolution som både fördömer attacken med nervgas och utkräver ansvar för de som ligger bakom detta, säger Löfven.

Även Anna Kinberg Batra hoppas på att en vändning nu kan vara på väg.

- En eskalering vill man alltid undvika. Nu hoppas jag att säkerhetsrådet och även Sverige kan sätta press på Ryssland för att nå fram till en politisk lösning, för detta helvete i Syrien måste faktiskt få ett slut, säger Anna Kinberg Batra.

TT

ANNONS