Civila och militära åtgärder måste gå hand i hand, sade Margot Wallström.
Civila och militära åtgärder måste gå hand i hand, sade Margot Wallström.

Wallström: Samarbeta mer mot IS

IS förlorar mark i Syrien och Irak, men är ett växande hot i Libyen och mot landets oljefyndigheter, enligt USA:s utrikesminister John Kerry. Sverige står bakom ett förslag om att stärka samarbetet mot terrorgruppen.

ANNONS
|

John Kerry deltog i ett möte med medlemmar av den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten, IS, i Rom i går. Syftet var att stärka det civila och militära samarbetet i koalitionen ytterligare.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström var på plats och välkomnade förslaget.

–Civila och militära åtgärder måste gå hand i hand. Militära medel enbart kommer inte att ge oss en lösning, sa Margot Wallström.

Kerry framhöll att IS förlorat omkring 40 procent av sitt territorium i det självutropade kalifatet i Irak och 20 procent i Syrien. Men han varnade för att IS sprider sig.

I det politiska tomrum och kaos som råder i Libyen, med två rivaliserande regeringar, har attacker skett mot den viktiga infrastrukturen för oljeproduktion. IS har fått ett fotfäste i staden Sirte.

ANNONS

Under en FN-stödd plan ska Libyens två administrationer bilda en nationell regering, men ännu har inga synbara framsteg gjorts. Strider har fortsatt, vilket gynnat de militanta islamisterna.

Enligt John Kerry kan dock en enhetsregering vara nära förestående i Libyen.

”Det landet har resurser. Den sista saken i världen vi vill ha är ett falskt kalifat med tillgång till miljarder dollar i oljeintäkter”, sa den amerikanske utrikesministern i Rom enligt Reuters.

Sverige deltog med Jas-Gripen-plan i en tidigare militär insats i Libyen, och har sedan i augusti 35 militärer i norra Irak för utbildning av kurdiska styrkor, under USA:s högsta ledning.

Därtill har Sverige bidragit med närmare tre miljarder kronor i humanitärt stöd till Syrien och Irak sedan 2011.

På tisdagen lovade Margot Wallström 12 miljoner dollar till i humanitärt stöd till Irak. Sverige är engagerat i politiska, humanitära och militära insatser för att bekämpa IS, och långsiktiga lösningar är avgörande, underströk hon.

Fredssamtalen i Schweiz har inletts och är helt centrala, men de löser inga akuta problem. Syriska städer är isolerade och hundratusentals invånare hotas av svält. Hjälporganisationer varnar för en allt värre situation i Syrien och i grannländerna. Jordaniens kung Abdullah sa på tisdagen till BBC:

ANNONS

–För första gången klarar vi inte mer.

Jordanien har tagit emot över 630 000 av de 4,6 miljoner syriska flyktingar som har lämnat sitt hemland.

–Förr eller senare kommer dammen att brista och jag tror att den här veckan blir väldigt viktig, sa kungen syftande på det internationella givarmöte om Syrien som börjar i London i morgon.

Ambitionen är att samla in minst nio miljarder dollar för hjälp till de drabbade. Från Sverige deltar statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström.

Sverige kommer, enligt ett pressmeddelande från UD, att utfästa ett nytt humanitärt bidrag till FN:s appeller för Syrienkrisen 2016. Därtill kommer Sverige att bidra med långsiktig utvecklingsfinansering i form av Sveriges nya biståndsstrategi för Syrienkrisen om 1,7 miljarder kronor för åren 2016–2020.

–Strategin tar ett unikt, innovativt och regionalt grepp på den syriska krisen, sa utrikesministern i Rom.

ANNONS