En av de amerikanska arkeologerna undersöker ett av de troliga slavskeppen utanför Costa Ricas kust.
En av de amerikanska arkeologerna undersöker ett av de troliga slavskeppen utanför Costa Ricas kust.

Vrak från danska slavskepp hittade i Karibien

ANNONS
|

Danska och amerikanska arkeologer har med stor sannolikhet identifierat vraken från de två danska slavskeppen Christianus Quintus och Fridericus Quartus. De båda skeppen försvann år 1710 efter en strapatsfylld seglats från Afrika mot vad som då var känt som den danska kolonin Dansk Vestindien, numera Amerikanska Jungfruöarna.

Vraken hittades redan på 1970-talet utanför Costa Ricas kust, men det är först under de senaste åren som forskningen kunnat berätta mer om de förmultnade brädorna på havsbottnen. Ett tydligt tecken på att skeppen faktiskt är danska har nu hittas – ett paket med 38600 danska tegelstenar, berättar gruppen av marinarkeologer och historiker.

ANNONS

På sin resa mot ön Saint Thomas i Dansk Vestindien drabbades skeppen av orkaner och dödliga sjukdomar, slavarna gjorde uppror och besättningen navigerade fel. Till slut gjorde bristen på mat att ett myteri bröt ut ombord.

Det ena skeppet Christianus Quintus är särskilt omtalat eftersom det var på det som Danmarks store sjöhjälte Peter Tordenskjold fick sitt första arbete till sjöss.

TT-Ritzau

ANNONS