Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170922-tyskvalspurt-532926_se.gp_1.jpg
Angela Merkel vinkar till åhörarna efter sitt tal i München.

Visselpipor och burop på Merkels slutspurt

Huligantutor, visselpipor och burop. Angela Merkel fick anstränga sig för att överrösta de högljudda demonstranter från både höger och vänster som vallfärdat till hennes slutspurt i München.

Det är en trött förbundskansler och CDU-ledare som stiger upp på scenen på Marienplatz i München för att runda av en flera veckor lång turné av valmöten. Hon har sett dem förut, demonstranterna.

- Med visselpipor och skrik kan man inte gestalta Tysklands framtid, muttrar Angela Merkel och blänger mot den grupp högljudda besökare – både främlingsfientliga och autonom vänster – som gör sitt bästa för att dränka hennes tal i oväsen.

Det är Oktoberfeststämning i den bayerska metropolen. Inför Merkels tal, kvällens självklara höjdpunkt, har ett band värmt upp publiken med tysk buskisschlager och en Rolling Stones-cover. Horst Seehofer, som leder CDU:s bayerska systerparti CSU, håller ett kort tal och hälsar sedan sin kollega från Berlin välkommen.

Jubel och burop

Merkel står över den traditionella festklädsel som många Münchenbor och tillresta i publiken tagit på sig – i stället bär hon sin vana trogen en färgglad kavaj, i dag cerise.

- Jag är glad att jag får vara här i München i kväll, säger hon och möts av lika delar jubel och burop.

CDU-ledaren betar av ämne efter ämne: skatter, utbildning, familjefrågor, flyktingar och integration. Och säkerhet, en blinkning till de konservativa bayrarna som byggt upp sin valkampanj kring frågan.

- För ett liv i frihet behöver vi inre säkerhet. Därför vill jag, särskilt med tanke på dem som står här och skriker så fint, säga: Hjärtligt tack till polisen, som gör att vi kan känna oss trygga här!

Merkel lyfter också blicken mot omvärlden, ett område där hon åtnjuter stort förtroende både på hemmaplan och utomlands. Hon tar bland annat upp situationen på Koreahalvön, efter den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns robottester och provsprängningar av kärnvapen.

- Vi arbetar hårt för att få till en diplomatisk lösning på den här konflikten, säger hon och lovar att göra allt för att förhindra ett militärt ingripande.

Motvillig röst

Hade Münchenbon Katharina Büchter kunnat hade hon röstat på CDU. Nu blir det antagligen en motvillig röst på CSU, som har en mer värdekonservativ profil.

- Merkel har skött sig riktigt bra, säger hon.

Renate och Manfred Dress bor i Ulm och har åkt till München för att gå på Oktoberfest, "som varje år". De är besvikna på Merkel, som de tycker har misskött flyktingpolitiken.

- Vi har inget emot flyktingar, men det har kommit för många, säger Manfred.

Högerpopulistiska AFD, som aldrig missar ett tillfälle att angripa kanslern för de beslut hon fattade under krishösten 2015, kommer däremot ingen av dem att rösta på.

- Nej det är inget för oss. Vi röstar på SPD. Det är ett socialt parti, det är viktigt för oss, säger han.

Citerar Adenauer

Solen har gått ned över Münchens hustak och det börjar bli dags för Merkel att runda av. Hon citerar Tysklands första förbundskansler Konrad Adenauer – "Inga experiment!" – och skickar med publiken en sista uppmaning inför söndagens val.

- Vi lever i en orolig tid med stora utmaningar. Vi behöver mer av den politik som gjort Tyskland framgångsrikt, en måttfullhetens politik. För den politiken står CDU och CSU.

Fakta: Mångårig vid makten

Alla opinionsmätningar tyder på en Angela Merkel-ledd regering i Tyskland även efter parlamentsvalet den 24 september. Vilken koalition som ska styra återstår dock att se.

Om Merkel blir omvald av förbundsdagen och sitter mandatperioden ut tangerar hon sin föregångare Helmut Kohls rekordlånga ämbetstid – sexton år. Ingen annan kansler har suttit lika länge. Konrad Adenauer (CDU) regerade fjorton år, Helmut Schmidt åtta.

Fakta: Angela Merkel

Född 1954 i Hamburg. Pappan var präst, mamma lärare i latin och engelska. Familjen flyttade till Östtyskland när Angela Merkel – som då hette Angela Kasner – bara var några veckor gammal.

Har doktorerat i fysik.

Tillbringade sina första 35 år i DDR. Började engagera sig politiskt i samband med Berlinmurens fall. Valdes in i förbundsdagen för kristdemokratiska CDU 1990.

1991 blev hon ansvarig för kvinno- och ungdomsfrågor i Helmut Kohls regering.

2000 blev hon partiordförande för CDU.

2005 blev Angela Merkel förbundskansler.

Hon är nu inne på sin tredje period som kansler och kandiderar en fjärde gång den 24 september.

Är gift med kemiprofessorn Joachim Sauer. Paret har inga barn och håller en låg profil medialt.

Talar flytande ryska och bra engelska. Sportintresserad, särskilt av fotboll. Gillar att vara i sommarhuset i närheten av Templin, där hon växte upp.

Källa: Bundeskanzleramt

Mest läst