Vill skicka atomubåt till Falklandsöarna

ANNONS
|

I ett kort men blodigt krig invaderades de brittiska Falklandsöarna av Argentina 1982. Storbritannien slog tillbaka invasionen, men spänningarna har bestått och Argentina vidhåller att ögruppen tillhör landet.

Nu vill den förre chefen för den brittiska flotten åter höja beredskapen på öarna - genom att skicka dit en atomubåt, rapporterar The Daily Telegraph.

Orsaken: Länderna i Mercosur, en sydamerikansk tullunion, stänger sina hamnar för alla fartyg från Falkandsöarna.

"Kommer aldrig att förhandla"

Blockaden har rivit upp ett gammalt sår som aldrig riktigt läkt.

- Vi kommer aldrig att förhandla om vår suveränitet över Falklandsöarna så länge inte ni, öarnas befolkning, vill det, skriver Storbritanniens premiärminister David Cameron i ett brev till Falklandsöarnas ledning som publicerats av nyhetsbyrån Mercopress.

ANNONS

"Plundrar resurser"

Spänningen kring ögruppen har ökat när brittiska företag börjat leta efter olja på havsbotten runt öarna, som ligger 400 sjömil från Argentinas kust. Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner har anklagat Storbritannien för att plundra argentinska resurser.

Lord West, tidigare chef för Storbritanniens flotta, vill nu skicka en atomubåt till Falklandsöarna.

- De blir mer och mer aggressiva, jag finner det mycket oroande, säger han till tidningen London Evening Standard.

"Kan eskalera"

Utrikesminister William Hague säger till samma tidning:

- Det är viktigt att vi får hit ambassadörerna för Brasilien, Uruguay och Argentina så snart som möjligt för att försöka lösa det här, annars kan vad som börjar som en mindre ekonomisk konflikt eskalera.

Mercosur är en tullunion som utgörs av Argentina, Brasilien, Paraguay, och Uruguay. Organisationen har ett gemensamt parlament i Montevideo. Venezuela deltar i den politiska delen av samarbetet.

De 2 700 invånarna på Falklandsöarna är främst av brittisk härkomst.

Argentina övertog ögruppen från Spanien 1820 och britterna erövrade den 1833. Argentina återtog öarna våren 1982 men miste dem snabbt i ett krig mot Storbritannien.

Fårskötsel är den helt dominerande näringen på Falklandsöarna.

Källa: Nationalencyklopedin och TT.

ANNONS