"Vill ni rädda liv - ta hit bränsle och bussar"

ANNONS
|

Karen Carter har just anlänt från New Orleans och har bråttom tillbaka för att fortsätta leda räddningsinsatser i centrala staden. Hon har fått nog av handlingsbrist, tomma löften och "politisk fotboll".

- Tar vi inte ut människorna därifrån dör de av sjukdomar eller brist på vatten och mat, säger hon och upprepar sitt mantra: bränsle och bussar.

Nationalgardets förstärkningar blev i går förmiddags lokal tid tydliga i kommandocentralen för räddningsinsatserna i Louisiana, men trupperna syntes ännu inte på vägarna och gatorna. Trupper från andra delstater skulle senare under dagen landa på flygbasen Bell Chase sydväst om New Orleans.

ANNONS

- Man kan inte vara överallt hela tiden, svarar den kamouflageklädde general Steven Blum på frågan varför människor uppenbarligen inte får det skydd de behöver i New Orleans.

Blum leder nationalgardets insats och poängterar att nationalgardet ska stötta räddningsverket Fema (Federal Emergency Management Agency).

- Vi ska tillhandahålla mat och vatten till de drabbade i första hand. Rädda liv, inte ta liv, säger han som en kommentar till guvernören Kathleen Blancos uttalande att trupperna ska skjuta för att döda beväpnade kriminella om nödvändigt.

Över 600 bussar sändes under natten mot fredagen för att hämta människor vid Superdome som rymt tusentals fattiga och billösa New Orleans-bor. De som ännu är kvar i staden saknar antingen medel för att ta sig därifrån eller är för sjuka eller gamla för att röra sig på egen hand.

Loretta Thomas, 70 år, kom i går till Baton Rouge från New Orleans med sin 97-åriga mamma Amy. Paret stöttades med pengar från Lorettas dotter för att bo på Ritz Carlton i New Orleans. På morgonen blev de hämtade med buss till Marriott hotell i Baton Rouge.

- Ingen toalett, inget vatten. Bara sött bröd och vatten i fyra dagar, säger Loretta som lånat sin mammas rullstol. Mamma Amy ligger på en bänk i lobbyn och andas tungt.

ANNONS

Vi kommer att klara oss bra nu, säger Loretta som känner igen scenariot från 1965.

- Samma sak då med The Lower Ninth (ett lågt beläget fattigt bostadsområde) under vatten. Men regnet den här gången var ingenting. Maximalt grad tre, om du frågar mig.

Loretta tror inte att det är en slump att de fattiga har drabbats värst av översvämningarna.

- De har släppt in vatten till Nionde för att rädda andra områden, hävdar hon lugnt och bestämt.

- Jag vet inte om mitt hus klarat sig men det står förmodligen under vatten. Det där spelar ingen roll nu.

President George W Bush anlände vid lunchtid lokal tid till en flygbas i Alabama och skulle senare fortsätta mot New Orleans-trakten.

Hans löften är ett eko av delstatspolitikernas uttalanden de senaste dagarna.

- Vi ska ta hand om det här, sa han innan han gick in i helikoptern Marine One i Washington.

ANNONS