En partigrupp i Nordiska rådet vill införa gemensamma personnummer för hela Norden. Arkivbild.
En partigrupp i Nordiska rådet vill införa gemensamma personnummer för hela Norden. Arkivbild.

Vill ha gemensamma nordiska personnummer

De nordiska länderna bör införa gemensamma personnummer, för att göra det enklare att bo, arbeta eller studera i ett annat nordiskt land. Det föreslår en grupp inom Nordiska rådet, där frågan i dag ska diskuteras på ett utskottsmöte.

ANNONS
|

- Det betyder inte att vi vill avskaffa det nationella medborgarskapet, utan komplettera det. Det skulle ge alla nordiska medborgare samma rättigheter och plikter i det land eller självstyrande område som de bosätter sig i, säger den åländska politikern Britt Lundberg (C), som är Nordiska rådets president under 2017.

Förslaget kommer från mittengruppen i Nordiska rådet, där bland andra Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ingår. Rådets välfärdsutskott ska i dag diskutera frågan när det har möte i Oslo. Om utskottet bestämmer sig för att gå vidare med frågan tas den sedan upp under Nordiska rådets möte i Stockholm i april.

ANNONS

För att frågan ska skickas vidare till medlemsländernas regeringar krävs att majoriteten av ledamöterna i plenum röstar ja till förslaget.

- Målet är också att göra Norden till en ännu mer kraftfull, gemensam marknad för kunskap, varor, sysselsättning och den fria rörligheten, säger Britt Lundberg.

Fakta: Nordiska rådet

Nordiska rådet är det officiella nordiska samarbetets parlamentariska organ och bildades 1952.

Rådet har 87 valda medlemmar, från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt från Färöarna, Grönland och Åland.

Rådsmedlemmarna sitter i ländernas parlament och utses av parlamenten efter förslag av partigrupperingar. Direkta val till Nordiska rådet förekommer inte.

Nordiska rådet samlas till två årliga möten, temasession och ordinarie session, där de nordiska parlamentarikerna fattar beslut om sådant man vill att de nordiska regeringarna skall hitta lösningar på.

Källa: Nordiska rådet

ANNONS